Ο τομέας του πετρελαίου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερη «δυσφορία» κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης καθώς «παλεύει» να αντλήσει επενδύσεις

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν δεχθεί πιέσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η κρίση του κλάδου θα μπορούσε να επιδεινωθεί καθώς οι νέες επενδύσεις έχουν παγώσει, αναφέρουν διεθνείς αναλυτές. 

Οι περιορισμοί στις μεταφορές που σχετίζονται με την πανδημία μείωσαν δραστικά τη χρήση πετρελαίου. Νωρίτερα αυτό το έτος, το συμβόλαιο του Μαΐου για το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate βυθίστηκε σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην ιστορία του. Συνολικά, οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί κατά περίπου 40% από την αρχή του έτους.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συνθήκες που επικρατούν σε ολόκληρο τον κλάδο, οι αναλυτές της S&P Global Platts ’Platts Asia Pacific Petroleum Virtual Conference (APPEC) 2020 αυτή την εβδομάδα επισήμαναν ότι η προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα αποτελεί πρόβλημα.

Ο Ben Luckock, από την εταιρεία Trafigura, μιλώντας στη διάσκεψη, επεσήμανε ότι, ως αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των εταιρικών αποτιμήσεων, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες σε εταιρείες εξερεύνησης και παραγωγής (E&P) στον τομέα της ενέργειας έχουν πέσει κατακόρυφα. Τέτοιες εταιρείες συμμετέχουν στα αρχικά στάδια της παραγωγής ενέργειας, η οποία περιλαμβάνει την αναζήτηση και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Ποιος θα χρηματοδοτήσει τον επόμενο επενδυτικό μας κύκλο; Πράγματι, κάποιος θα παρακινηθεί να μας χρηματοδοτήσει; Οι αποδόσεις στις εταιρείες E&P ως επένδυση ήταν κακές », δήλωσε ο Luckock. Ενώ οι αποδόσεις του S&P 500 έχουν αυξηθεί κατά 70% από το 2015, επεσήμανε ότι οι αποδόσεις των εταιρειών E&P μειώθηκαν κατά 70% την ίδια περίοδο.

Την Πέμπτη το πρωί (9:22 ώρα Ελλάδος), το αργό καταγράφει πτώση κατά 1,54% στα 39,54 δολάρια και το μπρεντ κατά 1,37% και διαπραγματεύεται στα 41,64 δολάρια.