Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Καύσιμα: Αποκλιμακώνονται οι τιμές σε αμόλυβδη και ντίζελ – Προηγήθηκε 10ήμερο αύξησης της τιμής της βενζίνης – Το νέο ρεκόρ της Ελλάδας

Καύσιμα: Αποκλιμακώνονται οι τιμές σε αμόλυβδη και ντίζελ – Προηγήθηκε 10ήμερο αύξησης της τιμής της βενζίνης – Το νέο ρεκόρ της Ελλάδας

Διαφήμιση
Κωνσταντίνος Φιλίππου

Εντός των αμέσως επόμενων ημερών αναμένεται να περάσουν στην αντλία οι μειώσεις των τιμών των διυλιστηρίων σε αμόλυβδη βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης.

Από την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από την Τρίτη 8 Νοεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 11 του μηνός οι χονδρεμπορικές τιμές της αμόλυβδης έχουν πέσει κατά περίπου 0,03 ευρώ το λίτρο, ενώ μεγαλύτερες είναι οι μειώσεις στο πετρέλαιο κίνησης καθώς αγγίζουν τα 0,05 ευρώ το λίτρο.

Ο ιδιόμορφος τρόπος της τιμολόγησης των πετρελαιοειδών προϊόντων στην ελληνική αγορά (μέσος όρος των προηγούμενων τεσσάρων ημερών) έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη μετακύλιση των μειώσεων στην αλυσίδα εμπορίας και λιανικής. Έτσι η αποκλιμάκωση των τιμών θα είναι ορατή στους καταναλωτές από αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων στις 10 Νοεμβρίου η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης ήταν στα 2,115 ευρώ ανά λίτρο και του ντίζελ κίνησης στα 2,095 ευρώ ανά λίτρο. Όπως διαπιστώνεται φαίνεται η διαφορά των τιμών ανάμεσα στα δύο καύσιμα να επιστρέφει στην κανονικότητα… δηλαδή η αμόλυβδη να είναι ακριβότερη από το πετρέλαιο κίνησης. Κάτι που τους τελευταίους μήνες είχε αναστραφεί.

Το ράλι

Οι μειώσεις έρχονται μετά από ένα δεκαήμερο σερί ανατιμήσεων στη βενζίνη στις ευρωπαϊκές αγορές, το οποίο πυροδότησαν, σύμφωνα με στελέχη της πετρελαϊκής αγοράς, κερδοσκοπικά παιχνίδια traders. «Οι αυξήσεις δεν συμβαδίζουν με τη πτώση της ζήτησης της βενζίνης που σημειώνεται από το καλοκαίρι και μετά ούτε με κάποια διαταραχή στα δομικά χαρακτηριστικά της αγοράς», εξηγούν αρμόδιες πηγές.

Έτσι κατά την περίοδο 31 Οκτωβρίου – 10 Νοεμβρίου η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,078 ευρώ ανά λίτρο. Στο τέλος του περασμένου μήνα η μέση τιμή της ήταν στα 2,037 ευρώ ανά λίτρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρ. Επιτροπής ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές της αμόλυβδης και σε άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε. Στην πλειονότητά τους καταγράφηκαν αυξήσεις.

Το ρεκόρ

Στο διάστημα, όμως, αυτό η Ελλάδα κατέρριψε ένα ακόμη ρεκόρ. Πέραν εκείνου της χώρας με την ακριβότερη τιμή στην Ε.Ε.

Την περίοδο των τιμοληψιών της Κομισιόν (31 Οκτωβρίου – 7 Νοεμβρίου), η Ελλάδα είχε την υψηλότερη αύξηση της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης έναντι των άλλων χωρών. Η αύξηση ήταν 0,057 ευρώ το λίτρο. Ακολούθησαν οι Ουγγαρία (+ 0,05 ευρώ/λίτρο), η Δανία     (+ 0,041 ευρώ), η Σουηδία (+ 0,035 ευρώ), το Λουξεμβούργο (+ 0,032), ενώ η μέση αύξηση στην Ε.Ε. των 27 ήταν στα 0,013 ευρώ ανά λίτρο.

Το ντίζελ

Σε αντίθεση με τις αυξήσεις στις τιμές των βενζινών, στο πετρέλαιο κίνησης κατεγράφησαν για το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα μειώσεις στις τιμές. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τις μικρότερες μειώσεις (-0,018 ευρώ ανά λίτρο). Στην Ε.Ε. η αντίστοιχη μείωση ήταν 0,023 ευρώ ανά λίτρο. Οι χώρες με τις μεγαλύτερες μειώσεις ήταν το Λουξεμβούργο (-0,15 ευρώ ανά λίτρο), το Βέλγιο (-0,088), η Πορτογαλία (-0,062 ευρώ), η Ολλανδία (-0,059), η Γερμανία (-0,044 ευρώ ανά λίτρο) κ.ο.κ.   

ENERGYPRESS.GR