Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Κύπρος: Έρχονται νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων
autoline

Κύπρος: Έρχονται νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων

Διαφήμιση

Νέες αυξήσεις έρχονται από αύριο στις τιμές των καυσίμων, παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά η τιμή του μπρεντ διεθνώς δεν διαφοροποιείται και βρίσκεται καθηλωμένη γύρω στα 113 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», σήμερα αναμένεται οι εταιρείες πετρελαιοειδών να ενημερώσουν τους πρατηριούχους για νέα τιμολόγια, με αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης. Ανάλογα με το πότε θα παραλαμβάνουν οι πρατηριούχοι καύσιμα στις νέες διαφοροποιημένες τιμές θα ανεβαίνουν και οι τιμές στην αντλία. Με την κατάσταση που παρατηρείται διεθνώς και τα παιχνίδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Μόσχα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για αποκλιμάκωση στις τιμές. 

Η μέση τιμή της αμόλυβδης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Λιανικών Τιμών Καυσίμων έχει φτάσει πλέον τα €1,80 το λίτρο, και κυμαίνεται από το φθηνότερο στο ακριβότερο πρατήριο από €1,727 έως και €1,867 το λίτρο, δηλαδή ο ψαγμένος καταναλωτής μπορεί να προμηθευτεί μέχρι και 14 σεντ φθηνότερα το λίτρο τη βενζίνη.

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο κίνησης, η μέση τιμή είναι €1,877 με το φθηνότερο πρατήριο να πωλεί στα €1,808 το λίτρο και το ακριβότερο €1,929. Δηλαδή, παρατηρείται διακύμανση από το ακριβότερο στο φθηνότερο 12 σεντ το λίτρο. 

Μεγάλη διακύμανση παρατηρείται από πρατήριο σε πρατήριο και στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης όπου υπάρχει διαφορά 18 σεντ το λίτρο. Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι €1,409. Οι τιμές κυμαίνονται από €1,311 έως €1,490 το λίτρο.

Σημειώνεται ότι  οι λιανικές τιμές των πετρελαιοειδών στην Κύπρο επηρεάζονται από ένα σημαντικό αριθμό παραγόντων, όπως η τιμή εισαγωγής των προϊόντων, τα αποθέματα που διατηρούν οι εταιρείες πετρελαιοειδών κατά τη χρονική στιγμή εισαγωγής των καυσίμων, η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ και οι φόροι που επιβάλλονται από το κράτος. 

(του Άγγελου Νικολάου, Φιλελεύθερος)