Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Άρθρα Στο ψηφιακό μικροσκόπιο «e-send» οι αποδείξεις λιανικής πώλησης

Άρθρα Στο ψηφιακό μικροσκόπιο «e-send» οι αποδείξεις λιανικής πώλησης

Διαφήμιση

Δημοσιεύθηκε στις : [ 20-10-2021 ]

Κατηγορία: Κώδικας Φορολογικών διαδικασιών (Κ.Φ.Δ.)

Άρθρα
Στο ψηφιακό μικροσκόπιο «e-send» οι αποδείξεις λιανικής πώλησης

Άννα Χρυσούλη– Ζώη*
Λογίστρια-φοροτεχνικός
Είναι γνωστό ότι τα μηχανήματα ταμειακών μηχανών (ΦΤΜ – ΕΑΦΔΣΣ) των καταστημάτων λιανικού εμπορίου αποτυπώνουν σε κάθε απόδειξη το σύνολο του ποσού της συναλλαγής με τον πελάτη. Όλες οι ταμειακές μηχανές εκδίδουν αποδείξεις με QR CODE και γι αυτό έχουν αντικατασταθεί οι πολύ παλιές ταμειακές και οι υπόλοιπες έχουν αναβαθμιστεί με νέο λογισμικό.

Είναι μία ασφαλιστική δικλείδα που θα σταματήσει το πείραγμα των ταμειακών και την αλλοίωση των Ζ στο τέλος της ημέρας και θα εγγυάται ότι οι τζίροι που αποτυπώνουν οι εκδιδόμενες αποδείξεις θα είναι και στη δήλωση του επιχειρηματία στην Εφορία.

Οι πελάτες των καταστημάτων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών έχουν τη δυνατότητα, μέσα από μια ειδική εφαρμογή την οποία διαθέτει η ΑΑΔΕ και την οποία θα μπορούν να εγκαταστήσουν στα κινητά τους τηλέφωνα, να αποκρυπτογραφούν και να διαβάζουν το QR Code, ώστε να διαπιστώνουν εάν η απόδειξη που πήραν στα χέρια τους προέρχεται από νόμιμη δηλωμένη ταμειακή, σε ποιον ανήκει, τι ποσό, ποια περιοχή και εάν έχει καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά βιβλία της επιχείρησης που την εξέδωσε μέσω σύνδεσης με την ΑΑΔΕ.

Ωστόσο περίτρανα ενημερώνουμε τους επιχειρηματίες ότι τα στοιχεία κάθε ταμειακής με τον μοναδικό αριθμό που τη συνοδεύει με ασφαλή τρόπο καταχωρούνται καθημερινά στην ειδική εφαρμογή e-send και γίνεται ο μηχανογραφικός διαμοιρασμός των ημερήσιων Ζ σε τακτές ημερομηνίες όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Την εφαρμογή e-send την βρίσκουμε στη σελίδα: https://www1.gsis.gr/tameiakes/myweb/esend.php και με τους κωδικούς taxis κάνουμε είσοδο.

Με αναζήτηση και δεξί κλίκ βλέπουμε την επόμενη οθόνη όπως δείχνει η εικόνα παρακάτω:


Ακολούθως επιλέγοντας ένα τυχαίο Ζ της κάθε ημέρας και κάνοντας το γνωστό κλίκ στο συγκεκριμένο πλαίσιο εντοπίζουμε τα διαβιβασθέντα Ζ όπως δείχνει η εικόνα:

Με δεξί κλίκ και πάλι οδηγούμαστε στα περιεχόμενα Ζ

Έτσι βρίσκουμε αναλυτικά τις αποδείξεις της κάθε ημέρας καθώς και όλη την πληροφορία της ημερήσιας κίνησης της κάθε ταμειακής της κάθε επιχείρησης όπως είναι στη μνήμη της , όπως ακολούθως μας δείχνει η εικόνα παρακάτω:

Οι κινήσεις της ταμειακής μηχανής θα εμφανιστούν στην οθόνη με επακριβή στοιχεία των πωλήσεων σε ημερήσια βάση, με στοιχεία εκδότη το ΑΦΜ της επιχείρησης, το διαδοχικό νούμερο της κάθε απόδειξης που εκδόθηκε, η ημερομηνία, ώρα το λεπτό και το δευτερόλεπτο καθώς και σε ποιο νούμερο Ζ (ημερήσια συγκεντρωτική κίνηση) αντιστοιχεί.

Σημειώνουμε ότι τις πολύ χρήσιμες, σαφείς πληροφορίες με έγκυρο και άρτιο επαγγελματισμό μας καθοδήγησε και μας κατεύθυνε η φοροτεχνικός και λογίστρια στην περιοχή της Ξάνθης και πρόεδρος του συλλόγου λογιστών Ξάνθης κα Ρένα Μπατζακίδου.

Χρήσιμη διευκρινιστική πληροφορία

Η αποστολή των μηδενικών Ζ που δηλώνονται και αποστέλλονται στο e-send καταγράφονται επακριβώς στην αναλυτική διαβίβαση των Ζ και επιλέγοντας μέσα στις πληροφορίες του μηδενικού Ζ οι κυψέλες των στοιχείων είναι μηδενικές και ο εκδότης είναι χωρίς ΑΦΜ, παρόλα αυτά υπάρχει η καταγραφή του Ζ που παραπέμπει καθώς η ημερομηνία και ώρα του μηδενικού Ζ που εκδόθηκε.

***********
Ακυρωτικά σημειώματα λάθους ποσών το σύστημα δεν δέχεται για τις ταμειακές παρά μόνο για τους φορολογικούς μηχανισμούς.

Επίσης μέχρι τη στιγμή της αρθρογραφίας μας η φορολογική διοίκηση έχει ξεκινήσει τη διαδικασία διασύνδεσης των στοιχείων στο e-send αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει καμία αποτύπωση στο MyData.

*Το κείμενο συντάχθηκε μετά από ερώτημα επιχειρηματία για τις ανάγκες παρακολούθησης των ορθά διαβιβασθέντων στοιχείων της ταμειακής μηχανής της επιχείρησης του.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων