Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Διαδοχικά τα χτυπήματα για τους Τούρκους: Τα πρατήρια ετοιμάζονται για διψήφιες τιμές βενζίνης

Διαδοχικά τα χτυπήματα για τους Τούρκους: Τα πρατήρια ετοιμάζονται για διψήφιες τιμές βενζίνης

Διαφήμιση

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και η πτώση της λίρας συνδυάζονται για να δημιουργήσουν έναν απροσδόκητο πονοκέφαλο στα τουρκικά πρατήρια καυσίμων: Πώς αλλιώς θα μπορούσαν να μεταφραστούν οι διψήφιες τιμές επί της αντλίας;

Σύμφωνα με το Bloomberg, η προοπτική γίνεται γρήγορα ρεαλιστική, ειδικά μετά τη λήξη των φορολογικών περικοπών που απέτρεψαν το πλήρες κόστος να μετακυλιστεί στους αυτοκινητιστές. 

Η βενζίνη πωλείται επί του παρόντος περίπου 7,90 λίρες (0,8 δολάρια) ανά λίτρο, ενώ το πιο δημοφιλές ντίζελ κοστίζει 8,20 λίρες. Οι τιμές των αντλιών αυξήθηκαν κατά 10% για τη βενζίνη και 24% για το ντίζελ φέτος, σύμφωνα με υπολογισμό με βάση τις τιμές της Opet, η οποία λειτουργεί περισσότερα από 1.700 πρατήρια. Η λίρα υποχώρησε έως και 1,5% στο ιστορικό χαμηλό των 9,6625 ανά δολάριο την Παρασκευή, μια ημέρα αφότου η κεντρική τράπεζα διέβρωσε την αξία της πραγματοποιώντας μεγαλύτερη από το αναμενόμενο μείωση των επιτοκίων. 

Η Shell, η οποία εκμεταλλεύεται περισσότερους από 1.100 σταθμούς σε όλη την Τουρκία, μελετά ποια καταστήματα πρέπει να ενημερωθούν, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα, το οποίο σχολίασε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η Opet γνωρίζει επίσης την κατάσταση, είπε ένα άτομο εξοικειωμένο με την εταιρεία, σύμφωνα με το Bloomberg. Η μονάδα Koç Holding θα μπορεί να ενεργεί γρήγορα όταν οι τιμές πλησιάζουν σε διψήφια επίπεδα, είπε. Η BP θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνει τις αντλίες αερίου στους περισσότερους από 750 σταθμούς της εντός δύο εβδομάδων, δήλωσε ένα άτομο εξοικειωμένο με τις δραστηριότητες της BP. Και οι τρεις εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν όταν επικοινώνησε το Bloomberg. 

Η κυβέρνηση παραιτήθηκε από 46 δισεκατομμύρια λίρες (4,8 δισεκατομμύρια δολάρια) σε φορολογικά έσοδα από πωλήσεις καυσίμων φέτος για να διατηρήσει τις τιμές της αντλίας χαμηλότερες, σύμφωνα με μηνιαία έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, οι εκπτώσεις έχουν τελειώσει, ανοίγοντας το δρόμο για περισσότερες αυξήσεις τιμών καθώς η λίρα πέφτει και οι παγκόσμιες τιμές του αργού πετρελαίου αυξάνονται.

Η λίρα έχει χάσει 7,5% έναντι του δολαρίου αυτόν τον μήνα. Το νόμισμα έχει αποδυναμωθεί κατά 23% φέτος, τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg, την ώρα που οι ξένοι επενδυτές φεύγουν ταχέως.. 

Η Τουρκία είναι φτωχή σε πόρους υδρογονανθράκων και οι εισαγωγές ενέργειας αποτελούσαν παραδοσιακά σημαντικό βάρος για την οικονομία. Ο λογαριασμός εισαγωγών ενέργειας του περασμένου έτους ήταν 43 δισεκατομμύρια δολάρια, ή περίπου το ένα πέμπτο όλων των εισαγωγών. 

του Πέτρου Κρανιά, capital.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων