Σημαντικό άνοδο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Μήδεια», με κύρια αιτία την αύξηση της κατανάλωσης από τα νοικοκυριά. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) για το διασυνδεδεμένο σύστημα, σήμερα Δευτέρα (15 Φεβρουαρίου) η εγχώρια ζήτηση θα φτάσει τις 172 γιγαβατώρες (GWh), αυξημένη κατά 30% περίπου συγκριτικά με την προηγούμενη Δευτέρα (8/2). Μία αύξηση που παίρνει τη σκυτάλη από την άνοδο πάνω από 20% που καταγράφηκε χθες Κυριακή, και πάλι σε εβδομαδιαία βάση. 

 

Η αύξηση της ζήτησης σήμερα θα αγγίξει σε απόλυτους αριθμούς τις 40 γιγαβατώρες (GWh), έναντι της προηγούμενης Δευτέρας, με το μεγαλύτερο ποσοστό να προορίζεται να καλύψει την αυξημένη ζήτηση στη χαμηλή τάση. Έτσι, με δεδομένο ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται εκτός λειτουργίας λόγω της πανδημίας, η αύξηση της κατανάλωσης στη χαμηλή τάση (η οποία σε εβδομαδιαία βάση κινείται στο 44%), προέρχεται ως επί το πλείστον από νοικοκυριά – και προφανώς από τη χρήση κάποιας λύσης θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα, ως «αντίδοτο» στις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν.  

Αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών 

Ανάλογη ήταν η εικόνα και χθες Κυριακή, με τον επιπλέον λόγο ότι ήταν και ημέρα αργίας για τις επιχειρήσεις (π.χ. σουπερμάρκετ) που η λειτουργία τους δεν έχει επηρεαστεί από τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, με συνέπεια να μην συμμετέχουν ούτε αυτές στην κατανάλωση. Επομένως, από τις επιπλέον 28,8 γιγαβατώρες (GWh) κατανάλωσης συγκριτικά με την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, που αντιστοιχεί στην άνοδο κατά 23% της εγχώριας ζήτησης, το 89% προήλθε και πάλι από τη χαμηλή τάση. 

Όπως είναι φυσικό, η αύξηση της κατανάλωσης τις τελευταίες ημέρες είχε συνέπεια και στο χονδρεμπορικό κόστος ρεύματος, το οποίο ακολουθεί επίσης ανοδική πορεία. Ως αποτέλεσμα, η τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται σήμερα στα 53,58 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 90% από την προηγούμενη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, όταν και άγγιξε τα 28,02 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε παρόμοια επίπεδα τιμών με την Ελλάδα κινούνται και οι περισσότερες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς έχουν κι αυτές μπει στην «κατάψυξη». 

Κορύφωση της ζήτησης την Τετάρτη 

Από την άλλη πλευρά, η υψηλή ζήτηση σε ρεύμα σε συνθήκες έντονης κακοκαιρίας «δοκιμάζουν» όλο το σύστημα ηλεκτροδότησης – από τη λειτουργία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων στη μέγιστη διαθέσιμη ισχύ τους, μέχρι τις αντοχές των δικτύων σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού φορέα ENTSO-E, ο οποίος αντιπροσωπεύει 42 Ευρωπαίους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα 24ωρα. 

Έτσι, τα μέγιστα φορτία αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη θα αγγίξουν τα 9.100 και 9.270 μεγαβάτ (MW), από 8.700 MW σήμερα. Με βάση τα ίδια στοιχεία, αποκλιμάκωση αναμένεται από την Παρασκευή, όταν το μέγιστο φορτίο θα περιοριστεί στα 8.000 MW, παρουσιάζοντας περαιτέρω μείωση τις επόμενες ημέρες.  

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΑΔΜΗΕ έθεσε από χθες σε εφαρμογή σχέδιο άμυνας για τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Διαχειριστή, στο σχέδιο περιλαμβάνονται -εφόσον χρειαστεί- η περικοπή της ηλεκτροδότησης σε μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, η εξασφάλιση της μέγιστης διαθεσιμότητας των θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και η κατάστρωση σχεδίων τροφοδοσίας των καταναλωτών σε περίπτωση βλάβης στα δίκτυα. Στην ανακοίνωσή του, ο ΑΔΜΗΕ δεν αποκλείει να πραγματοποιηθούν αυτόματα διακοπές σε καταναλωτές για μικρά χρονικά διαστήματα, σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα στο σύστημα ηλεκτροδότησης, ενώ συνιστά τη συνετή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. 

INSIDER.GR