Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Εκτινάσσονται οι τιμές του πετρελαίου – Στα 120 δολάρια το βαρέλι το ευρωπαϊκό brent

Εκτινάσσονται οι τιμές του πετρελαίου – Στα 120 δολάρια το βαρέλι το ευρωπαϊκό brent

Διαφήμιση

Σε ανοδική τροχιά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου σήμερα το πρωί, φτάνοντας στα 120 δολάρια το βαρέλι για το ευρωπαϊκό brent και 116 δολάρια για το αμερικανικό αργό.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Reuters, η αυξανόμενη «δίψα» της αμερικάνικης και ευρωπαϊκής αγοράς για καύσιμα δίνει νέα ώθηση στις τιμές του πετρελαίου. Η έλλειψη καυσίμων στις βασικές χώρες κατανάλωσης μόλις στο ξεκίνημα της καλοκαιρινής περιόδου εκτοξεύει τις τιμές προς τα πάνω, σε σχεδόν ιστορικά επίπεδα.

Η απότομη αύξηση που καταγράφεται σήμερα το πρωί υπογραμμίζει την στενότητα της αγοράς και την δυσκολία να μειωθούν τα κόστη μεταφοράς των καυσίμων και τα οποία έχουν ωθήσει τον πληθωρισμό σε υψηλό 40 ετών, ενισχύοντας περαιτέρω τις ανησυχίες για νέα ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι συνεχίζονται και σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των 27 ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ, προκειμένου να καταλήξουν στο σχέδιο για προοδευτικό εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πετρέλαιο της Ρωσίας. 

Η πρόταση, που κατέθεσαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η Γαλλία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, προβλέπει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης ως το τέλος της χρονιάς, με την εξαίρεση “προς το παρόν” αυτού που διαμετακομίζεται μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, που τροφοδοτεί κυρίως την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία, έγινε γνωστό από πηγές προσκείμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Σημειώνεται πως δεν υπήρξε συμφωνία για τη νέα πρόταση που υποβλήθηκε στους πρεσβευτές των χωρών μελών χθές Κυριακή και προβλέπεται νέα συνάντηση σήμερα το πρωί, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, στις 17:00 (ώρα Ελλάδος), που αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρωί αύριο Τρίτη. 

ENERGYPRESS.GR

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων