Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
ΕΛΠΕ: Τι φέρνει η μετατροπή σε Holding- Τι αλλάζει στο μάνατζμεντ

ΕΛΠΕ: Τι φέρνει η μετατροπή σε Holding- Τι αλλάζει στο μάνατζμεντ

Διαφήμιση

Μια νέα εποχή ξεκινάει αύριο για τα ΕΛΠΕ, καθώς η διοίκηση της εταιρείας στις 11 π.μ. θα γνωστοποιήσει στον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα τις αποφάσεις για το μετασχηματισμό του ομίλου  ΕΛΠΕ από πετρελαϊκό όμιλο σε ενεργειακή εταιρεία Συμμετοχών.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν την Μεγάλη Πέμπτη από το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ και πρόκειται να συζητηθούν στη Γενική Συνέλευση του ομίλου στις 20/5 και αφού γνωστοποιηθούν στον υπουργό Ενέργειας θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη τύπου.

Μεταξύ των αλλαγών που φέρνει  ο μετασχηματισμός του ομίλου, είναι η αλλαγή του Καταστατικού που φέρνει αλλαγή του αριθμού των μελών του ΔΣ από 13 σε 11 χωρίς πλέον εκπροσώπηση των εργαζομένων, αλλά και αλλαγές στο μάνατζμεντ καθώς θα καταργηθεί το δικαίωμα του  Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ.

Οι αποφάσεις αυτές έφεραν την έντονη αντίδραση των εργαζομένων που προκήρυξαν δύο 24ωρες απεργίες, στις 14 και στις 20 Μαΐου, αντιδρώντας στην απόφαση της διοίκησης του Ομίλου και της κυβέρνησης να καταργηθεί το δικαίωμα του  Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ, ώστε να περάσει στον Ομιλο Λάτση ο πλήρης έλεγχος της εταιρείας.

Σε έκτακτη συνεδρίασή του το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ αποφάσισε, πέρα από τις δυο απεργιακές κινητοποιήσεις, να ξεκινήσει από αύριο περιφερειακές συνελεύσεις σε όλους τους χώρους και τις μονάδες του Ομίλου.

Στην ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει προσχεδιασμένο έγκλημα την απεμπόληση του ορισμού διοίκησης από το Δημόσιο και επισημαίνει ότι με τις δρομολογούμενες αλλαγές στο καταστατικό ο μεγαλομέτοχος- δηλαδή η Paneuropean του Ομίλου Λάτση που κατέχει σήμερα το 47% των μετοχών- καθίσταται κυρίαρχος στον σχεδιασμό, στη στρατηγική, στις προμήθειες και στις επιλογές αγορών του Ομίλου.

Η νέα στρατηγική του ομίλου

Η νέα στρατηγική του ομίλου που θα ανακοινωθεί αύριο, σχετίζεται με τις αλλαγές που φέρνει στην αγορά ενέργειας το Green Deal, η αύξηση των τιμών των ρύπων και η έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό η στρατηγική μετεξέλιξης των ΕΛΠΕ από έναν πετρελαϊκό σε έναν ενεργειακό όμιλο με πολύπλευρη δραστηριότητα, που ήδη έχει ανακοινωθεί και υλοποιείται, πλέον θα αντικατοπτρίζεται και στη δομή του ομίλου.

Ταυτόχρονα η νέα δομή, ενδεχομένως θα φέρει αλλαγές στις επιμέρους θυγατρικές, δίνοντας μεγαλύτερη ευελιξία στα σενάρια ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ.

Στο πλαίσιο αυτό ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ  έχει μετασχηματίσει το στρατηγικό του πλάνο και  τα επενδυτικά έργα που θα υλοποιήσει, με στόχο τον μετασχηματισμό των παραγωγικών του δραστηριοτήτων και την παραγωγή σε ευρεία κλίμακα «πράσινων» καυσίμων, χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα.

Ο Όμιλος έχει θέσει ως στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 10% έως το 2030, με παράλληλη σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος και στα 3 διυλιστήρια που λειτουργεί, ενώ προχωρά με γοργά βήματα στον ψηφιακό του μετασχηματισμό, μέσω του οποίου θα μπορεί να εξοικονομεί 50 εκατ. ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, ο Όμιλος ΕΛΠΕ συμμετέχει σε προγράμματα έρευνας και καινοτομίας που σχετίζονται με τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, εστιάζοντας στα βιοκαύσιμα 2ης και 3ης γενιάς, στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου, σε τεχνολογίες αξιοποίησης απορριμμάτων, υποδομών αποθήκευσης και δημιουργίας βιοδιυλιστηρίων.

Ταυτόχρονα αναπτύσσει τον τομέα των ΑΠΕ,  με το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 204 MW και προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ, που κατασκευάζεται στην Κοζάνη και με στόχο  τα 300 MW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το τέλος του 2021 και συνολικά 600 MW έως το 2025. Η ανάπτυξη αυτή θα υλοποιηθεί μέσω της οργανικής ανάπτυξης του Ομίλου, αλλά και με στοχευμένες εξαγορές. Σήμερα ο Όμιλος ΕΛΠΕ διαθέτει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο έργων άνω του 1,3 GW (Φωτοβολταϊκά, Αιολικά, Βιομάζα), το οποίο βρίσκεται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

(της Μαρίνας Πρωτονοταρίου, mononews.gr)

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων