Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ελ. Λάσκαρη: Με υψηλότερα εισοδηματικά κριτήρια το επίδομα θέρμανσης

Ελ. Λάσκαρη: Με υψηλότερα εισοδηματικά κριτήρια το επίδομα θέρμανσης

Διαφήμιση

Διπλή ασπίδα έναντι των ανατιμήσεων στα καύσιμα ανοίγει η κυβέρνηση με στόχο να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των επιβαρύνσεων για περισσότερα από 8 στα 10 νοικοκυριά . Τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του φετινού επιδόματος θέρμανσης θα είναι αυξημένα μεταξύ 20% και 30% με παράλληλη γενναία αύξηση της προσαύξησης για κάθε προστατευόμενο τέκνο από τα 2.000 ευρώ στα 3.000 ή και 4.000 ευρώ.

Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας θέτουν τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο ανάσχεσης των πιέσεων στα νοικοκυριά από τη φωτιά στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου και οι ανακοινώσεις αναμένονται εντός των ημερών, σίγουρα πριν τις 15 Οκτωβρίου οπότε κάνει πρεμιέρα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο ειδικό φόρο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μετά τις ανοδικές προσαρμογές τα νέα εισοδηματικά κριτήρια θα διαμορφωθούν:

 

1. Μεταξύ 15.000 και 16.000 ευρώ για άγαμους από 12.000 ευρώ την περυσινή περίοδο

2. Μεταξύ 24.000 και 26.000 ευρώ για ζευγάρια από 20.000 ευρώ πέρυσι και

3. Στη ζώνη των 26.000-28.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Επί του παρόντος δεν προκύπτει αύξηση και των περιουσιακών κριτηρίων τα οποία αναμένεται να παραμείνουν στα περυσινά επίπεδα ενώ αντίθετα σημαντική αύξηση δρομολογείται στην προσαύξηση λόγω προστατευόμενων τέκνων από τα 2.000 ευρώ στα 3.000 ή και 4.000 ευρώ.

Το συνολικό κονδύλι το οποίο πρόσφατα αυξήθηκε κατά 20% στα 100 εκατ. ευρώ αυξάνεται περαιτέρω και δεν αποκλείεται να ξεπεράσει ακόμα και τα 150 εκατ. ευρώ.

Με αυτή τη διπλή παρέμβαση εκτιμάται πως «καλύπτεται» το 80%-85% των νοικοκυριών ενώ διαπιστώνεται πως περισσότερα από 4 στα 10 νοικοκυριά χρησιμοποιούν για θέρμανση ηλεκτρική ενέργεια , είτε διότι διαβιούν σε περιοχές της χώρας όπου η χρήση τέτοιων θερμαντικών μέσων τους καλύπτει είτε καθώς μετά τα Μνημόνια και την οικονομική κρίση πολλές πολυκατοικίες συνέχισαν να γυρίζουν την πλάτη στο πετρέλαιο.

Παράλληλα η κυβέρνηση με κοινή επιστολή των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στο Eurogroup έθεσε το θέμα της ανάγκης ευρωπαϊκής παρέμβασης. Η ελληνική πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ενός μηχανισμού αντιστάθμισης των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου , με τη χρήση πόρων που προκύπτουν από τα αυξημένα έσοδα ρύπων. « Έχει να κάνει με την αξιοποίηση πόρων της τάξης των 8δις€ για να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός hedging, ένας μόνιμος αποσβεστικός μηχανισμός ο οποίος όταν έχουμε τέτοιες εξαιρετικές συνθήκες, πολύ αυξημένων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας να έρχεται αυτός ο μηχανισμός και να απαλύνει αυτές τις αυξήσεις» δήλωσε νωρίτερα ο Κώστας Σκρέκας στον ΣΚΑΙ.

Αξίζει να σημειωθεί πως με τα σημερινά δεδομένα, η τιμή του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές από 0,027 ευρώ η κιλοβατώρα τον περασμένο Μάρτιο- Απρίλιο έχει ήδη υπερδιπλασιαστεί στα 0,059 ευρώ. Η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου «φλερτάρει» τις τελευταίες ημέρες με τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ το πετρέλαιο (brent) μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ + να μη ρίξει έξτρα ποσότητες στην αγορά σκαρφάλωσε σήμερα μια ανάσα από τα 82 δολάρια το βαρέλι , σε νέο υψηλό τριετίας.

(euro2day.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων