Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Η ενεργειακή κρίση «τρώει» 2 στα 3 ευρώ του συμπληρωματικού προϋπολογισμού

Η ενεργειακή κρίση «τρώει» 2 στα 3 ευρώ του συμπληρωματικού προϋπολογισμού

Διαφήμιση

Ο λογαριασμός του ρεύματος τίναξε την μπάνκα στον αέρα τον Σεπτέμβριο, απαιτώντας επιδοτήσεις €800 εκατ., μέγεθος το οποίο εκτιμάται ως ακραίο από το οικονομικό επιτελείο. Εχει υπολογιστεί στο €1,7 δισ. έως το τέλος του έτους. Ο στόχος για το πρωτογενές έλλειμμα.

Έλενα Λάσκαρη

 

Δύο στα τρία ευρώ του συμπληρωματικού προϋπολογισμού «τρώει» η ενεργειακή κρίση και συγκεκριμένα οι επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα το 2022.

Από τα 2,9 δισ. ευρώ του δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού τα 1,7 δισ. ευρώ κατευθύνονται ακριβώς στις επιδοτήσεις των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος με το οικονομικό επιτελείο να μην έχει καταφέρει ακόμα να λύσει το γόρδιο δεσμό των επιδοτήσεων στο φυσικό αέριο. Κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν πως με τα σημερινά δεδομένα τιμών η επιδότηση των νοικοκυριών με φυσικό αέριο είναι αδύνατο να φτάσει στα επίπεδα επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, διαβεβαιώνουν όμως πως και αυτές οι επιδοτήσεις θα είναι γενναίες και θα αφορούν όλους.

Ο λογαριασμός του ρεύματος τίναξε τη μπάνκα στον αέρα τον Σεπτέμβριο απαιτώντας επιδοτήσεις 800 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να περιοριστεί η φωτιά στους λογαριασμούς των καταναλωτών, μέγεθος το οποίο εκτιμάται ως ακραίο από το οικονομικό επιτελείο με την εκτίμηση (και την προσδοκία) να μην επαναληφθεί.

Με την παραδοχή της μη επανάληψης του φαινομένου του Σεπτεμβρίου, ο κρατικός λογαριασμός για το ρεύμα έχει υπολογιστεί στα 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Έτσι από τα 2,9 δισ. ευρώ του συμπληρωματικού (2,5 δισ. ευρώ στον τακτικό και 400 εκατ. ευρώ στο ΠΔΕ) προϋπολογισμού, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης:

  • 500 εκατ. ευρώ είναι το επίδομα Δεκεμβρίου για ευάλωτους συμπολίτες
  • 300 εκατ. ευρώ το επίδομα θέρμανσης,
  • 140 εκατ. ευρώ η αύξηση των δικαιούχων του «Αλλάζω Συσκευή»,
  • 149 εκατ. ευρώ η στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων, ενώ υπάρχουν και τα υπόλοιπα κονδύλια, που αφορούν στις υπόλοιπες δράσεις.
Παρά τη δραστική αύξηση των δαπανών, ο στόχος για το πρωτογενές έλλειμμα
 
https://www.euro2day.gr/ 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων