Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Η Colonial Pipeline πλήρωσε “λύτρα” 5 εκατ. δολ. στους χάκερς που έπληξαν τον μεγαλύτερο αγωγό των ΗΠΑ

Η Colonial Pipeline πλήρωσε “λύτρα” 5 εκατ. δολ. στους χάκερς που έπληξαν τον μεγαλύτερο αγωγό των ΗΠΑ

Διαφήμιση

Η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο αμερικανικό ενεργειακό αγωγό Colonial Pipeline πλήρωσε σχεδόν 5 εκατ. δολάρια σε λύτρα σε ανατολικοευρωπαίους χάκερ την Παρασκευή, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς, νωρίτερα εντός της εβδομάδας, ότι δεν θα συναλλασσόταν μαζί τους προκειμένου να επανεκκινήσει τη λειτουργία του αγωγού, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση του ζητήματος.

Η Colonial Pipeline φέρεται μάλιστα να πλήρωσε τα λύτρα σε μη ανιχνεύσιμο κρυπτονόμισμα, μετά την επίθεση, λόγω της άμεσης ανάγκης να επαναλειτουργήσει ο αγωγός προκειμένου να αποκατασταθεί η παροχή βενζίνης και κηροζίνης σε όλο το εύρος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg.

Μόλις έλαβαν την αμοιβή, οι χάκερ παρέδωσαν στη διαχειρίστρια εταιρεία “κλειδί” πρόσβασης στο απενεργοποιημένο δίκτυο υπολογιστών της. Το εργαλείο ήταν τόσο αργό που η εταιρεία χρησιμοποίησε ταυτόχρονα και δικά της εργαλεία backup για να αποκαταστήσει το σύστημά της, σύμφωνα με μία εκ των πηγών.

Εκπρόσωπος της Colonial αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Οι χάκερ, τους οποίους το FBI συνδέει με την ομάδα DarkSide, ειδικεύονται στους ψηφιακούς εκβιασμούς και έχουν την έδρα τους είτε στη Ρωσία είτε στην Ανατολική Ευρώπη.

Την Τετάρτη, τόσο η Washington Post όσο και το πρακτορείο Reuters είχαν αναφέρει ότι η εταιρεία δεν σκόπευε να πληρώσει λύτρα στους χάκερ, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές.

Το ransomware που χρησιμοποιήθηκε είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού (malware) το οποίο “κλειδώσει” τα αρχεία του θύματος, με τους χάκερ να υπόσχονται ξεκλείδωμά τους έναντι ενός αντιτίμου.

Η Colonial έλαβε γνώση της παραβίασης του συστήματός της από τους χάκερ στις 7 Μαΐου και διέκοψε τη δραστηριότητά της, δημιουργώντας σημαντικό πρόβλημα στον εφοδιασμό με βενζίνη πρατηρίων σε ολόκληρο το ανατολικό τμήμα των ΗΠΑ.

(capital.gr)

 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων