Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Κυρώσεις και πρόστιμα επιβάλλει η ΡΑΕ σήμερα σε 10 εταιρίες – Επανέλεγχος εντός 3 μηνών

Κυρώσεις και πρόστιμα επιβάλλει η ΡΑΕ σήμερα σε 10 εταιρίες – Επανέλεγχος εντός 3 μηνών

Διαφήμιση
Ενας αριθμός εταιριών συνδέονται με την προσυμβατική ενημέρωση των καταναλωτών μετά από παράπονα καταναλωτών

Με κυρώσεις και πρόστιμα επιχειρεί η ΡΑΕ να συγκρατήσει τα συσσωρευμένα χρέη προμηθευτών προς τους Διαχειριστές αλλά και να τους συνετίσει σε σχέση με την συμπεριφορά τους, απέναντι στους καταναλωτές.
Μετά από ένα κύκλο ακροάσεων που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες η Ολομέλεια της ΡΑΕ αναμένεται να εγκρίνει σήμερα τα πρώτα πρόστιμα αλλά και να απευθύνει συστάσεις συμμόρφωσης σε 10 εταιρίες του κλάδου μικρού και μεγάλου μεγέθους μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ.

Το πρώτο ζήτημα που απασχόλησε την αρμόδια Αρχή είναι οι ανεξόφλητες οφειλές συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ προς τους τρεις Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ) που προέρχονται από ρυθμιζόμενες χρεώσεις (δικτύου μεταφοράς, διανομής, ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ), που εισπράττονται μέσω λογαριασμών ρεύματος, αλλά δεν αποδίδονται αλλά και οι εγγυήσεις έναντι μελλοντικών ρυθμιζόμενων χρεώσεων, προκειμένου να απομακρύνει τον κίνδυνο περαιτέρω διόγκωσης εν όψει και της οικονομικής στενότητας που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση.

Ενας αριθμός εταιριών κλήθηκε σε ακρόαση και για ζητήματα που συνδέονται με την προσυμβατική ενημέρωση των καταναλωτών μετά από παράπονα καταναλωτών για παραπλάνηση και αδιαφανείς χρεώσεις. Μέσω των κυρώσεων και των προστίμων η ΡΑΕ επιδιώκει κυρίως όχι να τιμωρήσει τις εταιρίες, λαμβάνοντας υπόψη και τις πιέσεις που δέχονται από την ενεργειακή κρίση στη ρευστότητά τους, αλλά κυρίως να στείλει ένα μήνυμα, ότι η αγορά παρακολουθείται στενά και ότι θα παρεμβαίνει για την εξυγίανσή της και την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού.

Η ΡΑΕ θα ελέγξει σε τρείς περίπου μήνες εκ νέου τους διακανονισμούς που κάποιοι προμηθευτές έκαναν με τους Διαχειριστές για την εξόφληση των χρεών τους και τις εγγυήσεις έναντι των μελλοντικών ρυθμιστικών χρεώσεων που έχουν καταθέσει στους τρεις Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ) και εάν χρειαστεί θα επανέλθει με νέα πιο αυστηρά πρόστιμα.
Το θέμα των ανεξόφλητων οφειλών προς τους Διαχειριστές, αξιολογείται και από την πλευρά των προμηθευτών, ως σοβαρό ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί καθώς δημιουργεί στρεβλώσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά. Η Mytilineos μάλιστα στην πρόσφατη διαβούλευση της ΡΑΕ για τα νέα τιμολόγια ρεύματος συνέδεσε το ζήτημα με την ανάγκη διασφάλισης ενός ισόρροπου πεδίο ανταγωνισμού για όλους τους προμηθευτές επισημαίνοντας ότι ¨είναι απαραίτητη η άτεγκτη απαίτηση της τήρησης εμπρόθεσμα όλων των οικονομικών υποχρεώσεων των παικτών απέναντι στους διαχειριστές».

www.worldenergynews.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων