Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Μ. Βενέτη: Πού οφείλεται η πτώση στην αγορά πετρελαίου και για πόσο θα συνεχιστεί

Μ. Βενέτη: Πού οφείλεται η πτώση στην αγορά πετρελαίου και για πόσο θα συνεχιστεί

Διαφήμιση

Μετά από εβδομαδιαία πτώση –ρεκόρ για τους τελευταίους τέσσερις μήνες για το brent και εννέα μήνες για το αμερικανικό αργό, φαίνεται ότι υπάρχει «ουρά» στις απώλειες στην αγορά πετρελαίου.

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα στο τέλος, το brent φλερτάρει πλέον με τον σταθμισμένο μέσο κινητό όρο των 200 ημερών, διευρύνοντας τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας.

Μετά από την αδυναμία διάσπασης του μέσου κινητού των 30 ημερών –πέριξ των 74 δολαρίων/βαρέλι – χθες βρέθηκε μια ανάσα από τα 67,60 δολάρια/βαρέλι. Το αμερικανικό αργό δε ήδη ακούμπησε την στήριξη του σταθμισμένου 200άρη αφού μέσα στην συνεδρίαση έδωσε τιμές πέριξ των 64 δολαρίων/βαρέλι.

(σ.σ: Για έναν απλό κινητό μέσο, χρησιμοποιείται το άθροισμα των σημείων δεδομένων σε μια δεδομένη περίοδο διαιρούμενο με τον αριθμό περιόδων. Οι σταθμισμένοι μέσοι όροι δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε πιο τρέχοντα σημεία δεδομένων, δεδομένου ότι είναι πιο σχετικές από τα σημεία δεδομένων στο μακρινό παρελθόν).

Δύο είναι οι κύριες αιτίες της πρόσφατης αδυναμίας του πετρελαίου:

-Η ενίσχυση του δολαρίου καθώς καθιστά το πετρέλαιο ακριβότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

-Οι ανησυχίες ότι οι νέοι περιορισμοί της πανδημίας στην Ασία, ειδικά στην Κίνα, μπορεί να καθυστερήσουν την παγκόσμια ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων.

Ας δούμε όμως μία μία τις κύριες αιτίες της πρόσφατης πτώσης του πετρελαίου.

Το δολάριο από τα 1,2266 έναντι του ευρώ βρίσκεται πλέον 5 φιγούρες υψηλότερα και πλησιάζει την αντίσταση –σταθμό των 17,10, διάσπαση της οποίας ανοίγει περαιτέρω τον δρόμο για το δολάριο προς το 1,1570.

Μια τέτοια εξέλιξη θα επιβαρύνει τις τιμές του πετρελαίου, πόσο μάλλον από τη στιγμή που η ισχυρότερη από την αναμενόμενη έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή επανάφερε σε κάποιους κύκλους τα σενάρια για πιο γρήγορη σύσφιξη της νομισματική πολιτικής από τη Fed.

Αν και η στήλη πιστεύει ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί από τον Οκτώβριο και μετά, όταν θα έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, εντούτοις ακόμα και μια απόφαση περί σύσφιξης νωρίτερα, θα έχει αρκετά διευρυμένο χρονικό περιθώριο εφαρμογής.

Όσον αφορά τώρα τον δεύτερο λόγο της πτώσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο και αυτή τη στιγμή παίρνει μέτρα όπως ακυρώσεις πτήσεων, περιορισμούς στα ταξίδια και στις δημόσιες συγκοινωνίες κ.α.

Την ίδια στιγμή ο ρυθμός της αύξησης των εξαγωγών της επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο, ενώ η αύξηση των εισαγωγών ήταν επίσης ασθενέστερη από το αναμενόμενο.

Πέραν της εκ νέου αύξησης των κρουσμάτων, οι ισχυρές πλημμύρες και οι διακοπές ενέργειας σε κάποιες πόλεις έπαιξαν τον ρόλο τους, επηρεάζοντας την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες. Ο μεταποιητικός δείκτης Caixin σημείωσε πτώση στις 50,3 μονάδες τον Ιούλιο από τις 51,3 μονάδες τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσαν οι CaixinMedia και Markit. Υπόψιν ότι πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 μηνών.

Όπως γίνεται κατανοητό, πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία του συγκεκριμένου κύματος της Covid-19 στην Ασία, αλλά και από την συμπεριφορά του Sars Cov 2 στο βόρειο ημισφαίριο από το φθινόπωρο και μετά.

Ο κομβικός ρόλος του OPEC+

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η πετρελαϊκή παραγωγή του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), κινείται στα υψηλά 15 μηνών, κατόπιν της πρόσφατης απόφασης του καρτέλ να μειώσει περαιτέρω τις περικοπές στις οποίες είχε προχωρήσει στο πρώτο στάδιο της πανδημίας.

Επιπλέον ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού, η Σαουδική Αραβία, αναίρεσε ένα μέρος των δικών της εθελοντικών περικοπών στην παραγωγή.

Πλέον ο OPEC αντλεί 26,72 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δηλαδή 610.000 περισσότερα από τα επίπεδα του Ιουνίου, με την παραγωγή να αυξάνεται από τον Ιούνιο του 2020 συνεχώς, με μόνη εξαίρεση τον Φεβρουάριο του 2021.

Δεν είμαστε τόσο σίγουροι όμως ότι η Σαουδική Αραβία και κατ’ επέκταση ο OPEC, θα διατηρήσουν την παραγωγή σε αυτά τα επίπεδα σε περίπτωση που οι τιμές χάσουν τα 67,60 δολάρια/βαρέλι και προσεγγίσουν την επόμενη ζώνη στήριξης, ήτοι τα 62,30-64 δολάρια/βαρέλι.

Βλέπετε η Σαουδική Αραβία στηρίζει την ενεργειακή της μετάβαση στις υψηλές τιμές πετρελαίου που θα της εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κεφάλαια για τις επενδύσεις που πρέπει να κάνει.

Δείτε για παράδειγμα τα κέρδη που χάρισαν στο δεύτερο τρίμηνο οι υψηλές τιμές πετρελαίου στην κρατική πετρελαϊκή εταιρία της Σαουδικής Αραβίας. Η Aramco κατέγραψε σχεδόν τετραπλάσια αύξηση των καθαρών κερδών της για το δεύτερο τρίμηνο και οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε 22,6 δισ. δολάρια το β’ τρίμηνο και 40,9 δισ. δολάρια στο εξάμηνο, έναντι 6,1 δισ. δολαρίων και 21,1 δισ. δολαρίων στις αντίστοιχες χρονικές περιόδους του 2020. Όχι μόνο ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών, αλλά εξέπληξε ευχάριστα τους μετόχους, καθώς η υψηλή κερδοφορία θα επιτρέψει στην Aramco να διανείμει 18,8 δισ. δολάρια σε μερίσματα.

Η θεαματική αύξηση των κερδών τα οποία ανήλθαν στα 95,47 δισεκατομμύρια ριάλ –πέριπου 25,4 δισ. δολάρια- από 24,62 δισεκατομμύρια ριάλ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς, αποδίδεται φυσικά στις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, αλλά και στην ανάκαμψη της ζήτησης χάρη

-στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο

-τις εκστρατείες εμβολιασμού

-την επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας σε σημαντικές αγορές.

Είναι λογικό και επόμενο σε περίπτωση που «φύγουν» από το τραπέζι οι παράγοντες που στήριξαν τη ζήτηση για παρατεταμένη περίοδο, οι Σαουδάραβες να επιστρέψουν στην πολιτική των περικοπών προκειμένου το «μάζεμα» της προσφοράς να επαναφέρει τις τιμές πάνω από τα 70 δολάρια/βαρέλι.

Για να δούμε, θα χρειαστεί να το κάνουν;

Η τεχνική εικόνα

 

 

(liberal.gr0

 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων