Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ουγγαρία: Η κυβέρνηση έβαλε ανώτατο όριο στην τιμή των καυσίμων

Ουγγαρία: Η κυβέρνηση έβαλε ανώτατο όριο στην τιμή των καυσίμων

Διαφήμιση

Η Ουγγαρία, όπου ο πληθωρισμός καλπάζει, θα μπλοκάρει από τη Δευτέρα και για τρεις μήνες τις τιμές των καυσίμων στα πρατήρια ώστε το λίτρο της βενζίνης και του ντίζελ να μην κοστίζει πάνω από 480 φιορίνια (1,31 ευρώ), ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

“Αποφασίσαμε ότι από τις 15 Νοεμβρίου θα υπάρχει ανώτατο όριο στην τιμή της βενζίνης και του ντίζελ”, δήλωσε ο Γκέργκελι Γκούλιας, ο επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

“Αυτό σημαίνει πως μπορεί να είναι φθηνότερα από 480 φιορίνια, αλλά όχι ακριβότερα”, πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βουδαπέστη, υπογραμμίζοντας πως καταγράφεται ένα “άλμα στις τιμές των καυσίμων”.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ ξεπέρασαν το συμβολικό όριο των 500 φιορινιών το λίτρο σε πολλά πλατήρια σ’ αυτή τη χώρα της κεντρικής Ευρώπης που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Είμαστε πεπεισμένοι” ότι το μέτρο, το οποιο θα επενεξεταστεί έπειτα από τρεις μήνες, “θα στηρίξει την οικονομία και θα συνεισφέρει σε μείωση του πληθωρισμού”, δήλωσε ο Γκούλιας.

Τα πρατήρια καυσίμων δεν θα λάβουν κάποια αντιστάθμιση και η τιμή της μετοχής του ουγγρικού ενεργειακού ομίλου MOL στο Χρηματιστήριο της Βουδαπέστης σημείωσε πτώση περίπου 3,5% έπειτα απ’ αυτή την ανακοίνωση.

Ο Ορμπάν, ο οποίος έπειτα από δώδεκα χρόνια στην εξουσία είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Απριλίου, δέχεται αυξανόμενες επικρίσεις από την αντιπολίτευση εξαιτίας του πληθωρισμού.

Αυτός ο τελευταίος έφθασε το 6,5% τον Οκτώβριο, το υψηλότερο επίπεδο από το 2012 στην Ουγγαρία.

 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων