Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Παρατεταμένη άνοδο των τιμών του πετρελαίου αναμένουν οι αναλυτές

Παρατεταμένη άνοδο των τιμών του πετρελαίου αναμένουν οι αναλυτές

Διαφήμιση

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σε υψηλά πολλών ετών μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να συνεχίσει την σταδιακή αύξηση της παραγωγής κάθε μήνα.

Όπως αναφέρει το CNBC, oι αναλυτές πιστεύουν ότι οι τιμές του αργού θα μπορούσαν αν αυξηθούν στα 100 δολάρια το βαρέλι. Τα μέλη του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί τους, που απαρτίζουν όλοι μαζί το σχήμα ΟΠΕΚ+, συμφώνησαν να διατηρήσουν αμετάβλητη την υφιστάμενη συμφωνία τους που προβλέπει τη σταδιακή αύξηση της παραγωγής. 

Ο ΟΠΕΚ+ ανέφερε ότι επιβεβαίωσε “το σχέδιο προσαρμογής της παραγωγής” σε δήλωσή που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο λίγο μετά τις σχετικά γρήγορες υπουργικές συνομιλίες. Αυτό αναφερόταν στην προηγούμενη συμφωνημένη απόφασή του να προσθέτει 400.000 βαρέλια ημερησίως στην αγορά για τον Νοέμβριο. 

Tο συμβόλαιο του Νοεμβρίου κέρδισε 1,74 δολ. ή 2,3% και έκλεισε στα 77,62 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2014. Το Brent Δεκεμβρίου πρόσθεσε 1,98 δολ. ή 2,5% στα 81,26 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.

Aπό την αρχή του έτους και το αργό και το brent έχει ενισχυθεί κατά 60%. 

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε τον Ιούλιο να αυξήσει την παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια το μήνα έως τουλάχιστον τον Απρίλιο του 2022 προκειμένου να εξαλειφθούν σταδιακά οι υπάρχουσες περικοπές της παραγωγής κατά 5,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. 

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου από την πανδημία του κορονοϊού ήταν ταχύτερη από ό, τι πολλοί περίμεναν, ενώ η παγκόσμια προσφορά διαταράχθηκε από τους τυφώνες  και χαμηλές επενδύσεις.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν είχε καλέσει προηγουμένως τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του να ενισχύσουν την παραγωγή πετρελαίου για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές της βενζίνης. Η κίνηση ήρθε εν μέσω ανησυχιών ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα μπορούσε να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού.

Η Ινδία έχει επίσης πιέσει τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την προσφορά για να διασφαλίσει ότι οι τιμές ταιριάζουν τόσο στους παραγωγούς όσο και στους καταναλωτές.

Ο Kieran Clancy, οικονομολόγος βασικών προϊόντων στην Capital Economics, παραδέχτηκε ότι αυξανόταν η πίεση στον ΟΠΕΚ+ να επιστρέψει ταχύτερα την προσφορά στην αγορά. “Πιστεύουμε ότι η άρνησή του να το κάνει αυτό σημαίνει ότι η αγορά θα παραμείνει σε έλλειμμα το τέταρτο τρίμηνο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν αυξημένες τουλάχιστον για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους”.

capital.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων