Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Πετρέλαιο: Πτώση 2% για τις τιμές – Ο ΟΠΕΚ+ θα αυξήσει την παραγωγή του;

Πετρέλαιο: Πτώση 2% για τις τιμές – Ο ΟΠΕΚ+ θα αυξήσει την παραγωγή του;

Διαφήμιση

Σε πτώση 2% γύρισαν οι τιμές πετρελαιου, αφού όμως αρχικά εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018, καθώς η έκρηξη των νέων κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Δέλτα σε διάφορες χώρες της Ασίας και της Ευρώπης έβαλε φρένο στο ράλι των τιμών, εν αναμονή της συνάντησης των υπουργών Πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ και των βασικών εταίρων του.

Η τιμή brent στο Λονδίνο διαμορφώνεται στα 74,85 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινείται κάτω από τα 73 δολάρια. 

«Οι προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου στη διάρκεια του καλοκαιριού ενδεχομένως να είναι ελαφρώς υπερεκτιμημένες και οι συναλλασσόμενοι θα το διαπιστώσουν καθώς η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού επεκτείνεται ταχύτατα σε διάφορες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Ευρώπης, με ορισμένες μάλιστα να επαναφέρουν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα», αναφέρει αναλυτής της Rystad Energy. 

Ολα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στη συνάντηση των υπουργών πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ προκειμένου να διαπιστώσουν τις επόμενες κινήσεις της αγοράς. Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να επιστρέψει 2,1 εκατ.βαρέλια ημερησίως στην αγορά από το Μάιο έως τον Ιούλιο αφού είχε μειώσει την παραγωγή του στη διάρκεια της πανδημίας για να συγκρατήσει τις τιμές. Τώρα, οι υπουργοί Πετρελαίου είναι πολύ πιθανόν να συμφωνήσουν σε περαιτέρω αύξηση της παραγωγής τον Αύγουστο, αφού οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν το προηγούμενο πενθήμερο για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα. 

Οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ ότι θα υπάρξει έλλειμμα στην αγορά πετρελαίου τον Αύγουστο αλλά και στην υπόλοιπη διάρκεια του 2021, μετά την επανεκκίνηση των οικονομιών, υποδηλώνουν ότι ο ΟΠΕΚ+ έχει το περιθώριο να αυξήσει την παραγωγή του. Αναλυτές της αυστραλιανής τράπεζας ANZ και της ολλανδικής τράπεζας ING εκτιμούν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα αυξήσει την παραγωγή του κατά 50.000 βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο. 
  
Ωστόσο, υπήρξε μία κίνηση που εξέπληξε την αγορά: η Abu Dhabi National Oil (ADNOC) θα μειώσει τις εξαγωγές της σε αργό σε Ασιάτες πελάτες της κατά 15% το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έξι πηγές. Δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι αυτής της απόφασης. Επίσης, στην Ρωσία, η παραγωγή πετρελαίου έχει μειωθεί τον Ιούνιο από τα μέσα επίπεδα του Μαίου, παρά το ράλι των τιμών, ανέφεραν επίσης δύο πηγές. 

moneyreview.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων