Σε ελεύθερη πτώση θα εξακολουθήσουν να κινούνται η εγχώρια και η διεθνής αγορά καυσίμων καθώς τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας εξακολουθούν να πιέζουν τη ζήτηση.  Σύμφωνα με την Rystad Energy, η κατανάλωση καυσίμων σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει μειωθεί σημαντικά λόγω των lockdown των τελευταίων εβδομάδων ενώ η κατανάλωση, σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι αναλυτές, είναι απίθανο να αυξηθεί σημαντικά κατά το επόμενο τρίμηνο. 

Ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις, η ελληνική αγορά πλήττεται από το φρένο που έχει μπει στην επιχειρηματική δραστηριότητα, στις μεταφορές και τον τουρισμό. 

Όσον αφορά στον απολογισμό του 2020, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το 12μηνο αναμένεται να κλείσει με σημαντική πτώση στην κατανάλωση βενζίνης (στο -15%) και του πετρελαίου κίνησης (-9%). 

Ωστόσο, ο ψυχρός χειμώνας στα περισσότερα μέρη της ηπείρου οδήγησε σε αύξηση της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης. Ενδεικτικό είναι ότι και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 11μήνου, το πετρέλαιο θέρμανσης κατέγραψε άνοδο κατά 32% ενώ το 12μηνο αναμένεται να κλείσει συνολικά με άνοδο 17% σε σχέση με το 2019.

Η αγορά εξακολουθεί να «καρκινοβατεί» καθώς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην πρώτη φάση των εμβολιασμών. Ωστόσο, όπως φαίνεται το πρώτο τρίμηνο θα είναι δύσκολο και για την Ελλάδα. 

«Τα νέα για το εμβόλιο προοιωνίζονται το 2021 ως χρονιά  αισιοδοξίας και ανάκαμψης. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του ιού και φυσικά  από την ταχύτητα του εμβολιασμού. Η αγορά το πρώτο τρίμηνο του 2021, ανάλογα πάντα με την πορεία της πανδημίας, προβλέπεται ότι θα κινηθεί στο -25% με -35%», αναφέρει μιλώντας στο insider.gr ο κ. Γιώργος Βερούλης, επικεφαλής των Δημοσίων Σχέσεων του ομίλου ΕΛΙΝΟΙΛ.

ΕΙΑ: Στα 53 δολάρια το πετρέλαιο το 2021 και 2022 

Η παγκόσμια προσφορά και ζήτηση πετρελαίου θα καταγράψουν άνοδο κατά τη διάρκεια του 2021 και του 2022, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα θα συνεχίσουν να μειώνονται για το μεγαλύτερο διάστημα τη επόμενης διετίας, όπως εκτιμά η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) ενώ αναμένει ότι οι τιμές του brent θα κινηθούν κατά μέσο όρο στα 53 δολάρια το βαρέλι.  

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, με τη μέση ζήτηση να προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 101,08 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 3,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.