Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Χαμηλές τιμές και υποτονική ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης

Χαμηλές τιμές και υποτονική ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης

Διαφήμιση
Παρασκευή, 16-Οκτ-2020

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Φθηνότερα ακόμη και από τον περασμένο Μάιο, όταν είχε δοθεί παράταση για την περασμένη σεζόν, πραγματοποιήθηκε χθες η πρεμιέρα της νέας σεζόν για το  πετρέλαιο θέρμανσης.

Συγκεκριμένα χθες η έναρξη της σεζόν έγινε με τιμή στα 77,5 σεντς το λίτρο, όταν τον περασμένο Μάιο η σεζόν είχε κλείσει στα 79,6 λεπτά το λίτρο. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη άνοιξη είχε δοθεί παράταση, καθώς κανονικά η σεζόν του πετρελαίου θέρμανσης ολοκληρώνεται στις 15 Απριλίου. Ωστόσο εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών τιμών είχε αποφασιστεί να δοθεί παράταση προκειμένου να επωφεληθούν οι καταναλωτές.

Πηγές της αγοράς πετρελαίου σημειώνουν ότι οι χαμηλές τιμές για το πετρέλαιο αναμένεται να διατηρηθούν για το επόμενο διάστημα, εξέλιξη θετική για τους καταναλωτές αλλά και για τις εταιρείες, οι οποίες προσβλέπουν σε αύξηση της κατανάλωσης.

Ωστόσο η ζήτηση κατά τη χθεσινή πρεμιέρα ήταν υποτονική για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος αφορά στη μεγάλη αποθεματοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της προηγούμενης σεζόν και ο δεύτερος αφορά στις ήπιες καιρικές συνθήκες που ακόμη επικρατούν.

Η αγορά του πετρελαίου πάντως προβληματίζεται στο άκουσμα των σεναρίων για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για το επίδομα θέρμανσης. Το επίδομα όπως έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, αφορά σε ένα πολύ μικρό ποσό (84 εκατ. ευρώ για φέτος) που μετά βίας καλύπτει τις ανάγκες των ασθενέστερων νοικοκυριών.

Εάν αυτό το ποσό που διατίθεται χρησιμοποιηθεί για την επιδότηση αγοράς φυσικού αερίου και pellets, όπως αναφέρουν τα σενάρια που κυκλοφορούν, τότε θα δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.

Πηγές της αγοράς πετρελαίου επισημαίνουν ότι το επίδομα δίδεται ως αντίβαρο στην υπερφορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης, προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση για τα ασθενέστερα νοικοκυριά. Αντίθετα η φορολογική επιβάρυνση στο φυσικό αέριο δεν είναι τόσο υψηλή, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Σε ό,τι αφορά τέλος στα ξύλα και τα pellets, υπάρχει το σοβαρό πρόβλημα της αιθαλομίχλης που δημιουργείται από τη χρήση των τζακιών, καταλήγουν οι εκπρόσωποι της αγοράς των καυσίμων.

CAPITAL.GR

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων