Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Τα αεροπλάνα, οι… φάλαινες και όλα όσα δεν γνωρίζατε για το πετρέλαιο!

Τα αεροπλάνα, οι… φάλαινες και όλα όσα δεν γνωρίζατε για το πετρέλαιο!

petrelaio
Διαφήμιση

Γνωρίζατε ότι τα αεροπλάνα καίνε… σπέρμα φάλαινας; Ότι η διεθνής ονομασία του πετρελαίου είναι ελληνική;

Το OilPrice.com, ο κορυφαίος ιστότοπος σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, παρουσιάζει, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για την ιστορία του «μαύρου χρυσού», όλα όσα δεν γνωρίζατε για το πολύτιμο ορυκτό. 

Η γεώτρηση εφευρέθηκε από τους Κινέζους, κατά πάσα πιθανότητα κατά τη διάρκεια της 2ης χιλιετίας π.Χ. 

1) Η πρώτη χρήση του πετρελαίου στην ιστορία ήταν για να στεγανοποιούν σπίτια. 
Τα ερείπια από την πρώιμη αρχαιότητα (5-6.000 π.Χ.) μαρτυρούν ότι οι πολιτισμοί του Ευφράτη έχτιζαν τα σπίτια τους με πίσσα. Η στεγανοποίηση των πλοίων τους με πίσσα ακολούθησε.

2) Τόσο ο Tamerlane όσο και ο Nadir Shah χρησιμοποίησαν καμήλες φορτωμένες με βαρέλια πετρελαίου, για να φοβίσουν τους ελέφαντες στον Ινδικό πόλεμο. Το θέαμα της φωτιάς έκανε τους ελέφαντες να τραπούν σε φυγή.

3) Στην Ευρώπη, το πετρέλαιο εισήχθη από τη Βενεζουέλα το 1539 και χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας του αυτοκράτορα Κάρολου Β’.

4) Οι κάτοικοι της Κασπίας χρησιμοποιούσαν πετρέλαιο, για να θεραπεύσουν τις καμήλες τους.

5) Η γεώτρηση εφευρέθηκε από τους Κινέζους, κατά πάσα πιθανότητα κατά τη διάρκεια της 2ης χιλιετίας π.Χ.

6) Η κινεζική τεχνογνωσία της γεώτρησης βρήκε τον δρόμο της προς την Ευρώπη χάρη στον Καθολικό ιεραπόστολο Πατέρα Imbert, του οποίου η περιγραφή το 1828 των μεθόδων γεώτρησης σε αλάτι άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη της γεώτρησης πετρελαίου όπως την ξέρουμε τώρα.

7) Στη μεσαιωνική εποχή, το έλαιο της Κασπίας -όπως ονομαζόταν τότε το πετρέλαιο- μεταφέρθηκε σε σάκους από δέρμα προβάτου.

8) Στις πυραμίδες της Γκίζας για την συναρμογή των ογκολίθων χρησιμοποιήθηκε άσφαλτος.

9) Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, το πετρέλαιο θεωρήθηκε ως μια εξαιρετική θεραπεία για ορισμένες ασθένειες.

10) Πολύ παράδοξο, μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το καύσιμο του αεροπλάνου αναμίχθηκε με καστορέλαιο, προκαλώντας στους πιλότους συνεχώς διάρροιες.

11) Το πρώτο πετρελαιοφόρο, Zoroaster, βυθίστηκε μαζί με έξι άλλα πλοία κοντά στην ακτή του Αζερμπαϊτζάν για να δημιουργήσει μια πλατφόρμα πετρελαίου.

12) Η Titusville, η γενέτειρα της αμερικανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας, δημιούργησε επίσης πληθώρα άλλων προϊόντων. Ο Robert Chesebrough ανακάλυψε ένα παράγωγο του πετρελαίου, την βαζελίνη.

13) Ο Chesebrough έτρωγε μια κουταλιά βαζελίνης κάθε μέρα και έζησε μέχρι 96 ετών.

14) Ο πρώτος πόλεμος για το πετρέλαιο ήταν ο πόλεμος του Chaco (Τσάκο) 1932-1935, ο οποίος κατέστρεψε την Παραγουάη, που την υποστήριζε η Royal Dutch Shell και την Βολιβία, που υποστήριζε η Standard Oil.  Στο τέλος, το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Chaco πήγε στην Παραγουάη.

15) Η μέση ταχύτητα με την οποία μεταφέρεται το πετρέλαιο μέσω αγωγών είναι περίπου 5-10 χιλιόμετρα ανά ώρα. 

16) Η μεταφορά πετρελαίου μέσω αγωγών προτάθηκε για πρώτη φορά από τον διάσημο Ρώσο επιστήμονα Dmitry Mendeleev (Ντμίτρι Μεντελέεφ). Ισχυρίστηκε ότι η καύση πετρελαίου κοντά στην εξόρυξη είναι αναποτελεσματική και ότι το πετρέλαιο πρέπει να μεταφέρεται στα κύρια κέντρα κατανάλωσης, ώστε να επεξεργαστούν και να χρησιμοποιηθούν.

17) Ο Mendeleev ήταν επίσης ο πρώτος Ρώσος επιστήμονας που αντιμετώπισε σωστά στις ποιοτικές παραμέτρους του ρωσικού (τώρα Αζερμπαϊτζάν) αργού. Ανακάλυψε ότι το ρωσικό αργό είναι βαρύτερο από το ελαφρύ αμερικανικό αργό, αφήνοντας ουσιαστικά περισσότερα υπολείμματα.

18) Στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, το αργό πετρέλαιο – petroleum – είναι είτε παράγωγο της ελληνικής λέξης «πετρέλαιο» είτε της περσικής «νάφθας». Μόνη εξαίρεση είναι μερικά δυτικά σλαβικά έθνη, δηλαδή οι Πολωνοί, οι Τσέχοι και οι Σλοβάκοι, που αποκαλούν το ακατέργαστο πετρέλαιο «ropa».

19) Ακόμα και οι Κινέζοι, που δεν γνώριζαν τις ευρωπαϊκές γλώσσες, ονόμαζαν το πετρέλαιο…πετρέλαιο τον 5ο αιώνα π.Χ.

20) Ο τομέας Kumzhinskaya στη Ρωσία καίγεται για επτά χρόνια, από το 1980 και το 1987, μετά από μια καταστροφή σε εξέδρα γεώτρησης. Οι Ρώσοι ανατίναξαν μια πυρηνική βόμβα σε βάθος 1,5 χλμ σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τη φωτιά, αλλά η φωτιά καίει ακόμα έως σήμερα σε μικρότερη ένταση.

21) Ο βορειότερος πετρελαϊκός σταθμός στον κόσμο είναι ο ρωσικός Pobeda (N74’44 »).

22) Το παλαιότερο λειτουργικό διυλιστήριο βρίσκεται στο Digboi της Ινδίας (χωρητικότητα 0,65 εκατομμυρίων τόνων ετησίως) το οποίο κατασκευάστηκε το 1901. Είναι πιθανό το μικρότερο διυλιστήριο στον κόσμο.

23) Η έκρηξη του Piper Alpha το 1988 στη Βόρεια Θάλασσα είναι το πιο θανατηφόρο ατύχημα στον κλάδο πετρελαίου, με 167 νεκρούς.

24) Η καταστροφή του Deepwater Horizon σκότωσε περισσότερα από 8.000 πτηνά και έβλαψε άλλους 75.000 οργανισμούς.

25) Μόνο δύο κυρίες κατέχουν μέχρι στιγμής την υψηλότερη θέση στις εθνικές εταιρείες πετρελαίου σε όλο τον κόσμο -η Graça Foster (Petrobras) και η Isabel dos Santos (Sonangol).

26) Η Isabel dos Santos διορίστηκε επικεφαλής της Sonangol από τον πατέρα της José Eduardo dos Santos, ο οποίος κυβέρνησε την Ανγκόλα για 38 χρόνια, η Graça Foster παραμένει η μόνη manager σε μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία.

27) Ο πατέρας της αμερικανικής γεωφυσικής Everett Lee DeGolyer άρχισε να εργάζεται για την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία ως μάγειρας.

28) Αναμφισβήτητα ο ελαφρύτερος βαθμός πετρελαίου σταθερής ποιότητας είναι το αλγερικό, με πυκνότητα API στους 71°.

29) Το βαρύτερο έλαιο του κόσμου βρίσκεται στο Athabasca του Καναδά, με μια τυπική πυκνότητα API στους 8°.

30) Το πετρέλαιο που εξορύσσεται αδιάλειπτα είναι το McClintock Well # 1 στο Titusville της Pennsylvania από το 1861.

31) Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο είναι η ρωσική Rosneft, και η μεγαλύτερη εταιρεία αερίου είναι η Gazprom.

32) Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Rosneft και της Gazprom, Ιγκόρ Σέκιν και Αλεξέι Μίλερ, συνεργάστηκαν από το 1991 έως το 1996 στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αγίας Πετρούπολης υπό την καθοδήγηση του Πούτιν.

33) Στη Βενεζουέλα, το κόστος μιας μπύρας 0,33 λίτρων ισοδυναμεί με 30-35 λίτρα βενζίνης.

34) Από τα τέλη Φεβρουαρίου 2018, η Ισλανδία έχει τις υψηλότερες τιμές βενζίνης στον κόσμο, όμως ένα λίτρο βενζίνης εξακολουθεί να κοστίζει λιγότερο από ένα μπουκάλι νερό.

35) Η μεγαλύτερη πλατφόρμα πετρελαίου βρίσκεται στο νορβηγικό παράκτιο πεδίο Troll, έχοντας ύψος 472 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

36) Το μεγαλύτερο φρεάτιο του κόσμου στο Sakhalin-I έχει βάθος 15.000 μέτρων.

37) Εάν το πετρέλαιο ξεκινούσε μαζικά μετά την δεκαετία του 1860, ίσως δεν θα βλέπαμε ποτέ φάλαινα τον 20ό αιώνα. Τα σπερματοζωάρια φάλαινας ήταν η βασική πηγή για την παραγωγή κηροζίνης και ως αποτέλεσμα σχεδόν κυνηγήθηκαν οι φάλαινες έως το σημείο της εξαφάνισης.

38) Η ιδέα της εθνικοποίησης του πετρελαϊκού τομέα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους Σοβιετικούς το 1918 -χρειάστηκαν σχεδόν 20 χρόνια μέχρι μια άλλη χώρα, η Βολιβία, να εθνικοποιήσει τη βιομηχανία πετρελαίου της το 1937.

39) Τα σοβιέτ χρειάστηκαν πάνω από σαράντα χρόνια για να εμπορευθούν τους ταχύτατα αυξανόμενους όγκους πετρελαίου τους στην Ευρώπη -οι πρώτες συμβάσεις προμήθειας που υπογράφηκαν με τη Δυτική Γερμανία και την Ιταλία το 1960, προκαλώντας την δυσαρέσκεια των ΗΠΑ.

40) Οι μεγάλοι παράγοντες στον κλάδο πετρελαίου ποιοι ήταν; Ο πατέρας του John D. Rockefeller ήταν απατεώνας καλλιτέχνης, κατηγορούμενος για βιασμό το 1849, ενώ ο Ιβάν Γκούμπκιν, ο πατέρας της σοβιετικής πετρελαιογεωλογίας, ήταν το μόνο παιδί της οικογένειας που έμαθε γράμματα.

41) Η υπεράκτια παραγωγή πετρελαίου αποτελεί περίπου το 30% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής -παρά τη μεγάλη μεταβλητότητα, ο λόγος αυτός έχει αλλάξει ελάχιστα κατά την τελευταία δεκαετία.

42) Το Ιράκ είναι η πιο εξαρτημένη χώρα όσον αφορά το πετρέλαιο ως ποσοστό των εξαγωγών της (99%), ενώ από την άποψη του ΑΕΠ, το Κουβέιτ εξαρτάται περισσότερο από τη βιομηχανία πετρελαίου (το 55% του ΑΕΠ).

43) Η πρώτη εμπορική ανακάλυψη πετρελαίου στην Αφρική έλαβε χώρα το 1955 (το πεδίο Benfica στην Αγκόλα), περίπου 100 χρόνια μετά την έναρξη της παραγωγής πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία.

44) Το τρέχον ρεκόρ τιμών πετρελαίου σημειώθηκε το 2012, όταν οι τιμές Brent έφτασαν τα 111,63 δολάρια ανά βαρέλι.