Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Αμερικανικό αεροπλανοφόρο «προστατεύει» τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Αμερικανικό αεροπλανοφόρο «προστατεύει» τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Διαφήμιση

Η Τουρκία απειλεί με μέτρα – Τσίπρας «Αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει, αλλά αυτός που είναι καλός φύλακας δεν χρειάζεται να γαβγίζει» – Λευκωσία: Καμία εταιρεία δεν θα συνεργούσε σε παράνομη ενέργεια.

Οι αμερικανοί είπαν και το έκαναν. Ως φύλακας άγγελος των γεωτρήσεων βρίσκεται στην περιοχή, δηλαδή εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ένα αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο. Συγκεκριμένα πολύ κοντά στο σημείο που σταθεροποιείται το πλωτό γεωτρύπανο  West Capella, και σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων, βρέθηκε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush, το οποίο από εβδομάδες επιχειρεί στη Συρία και το Ιράκ, με συνεχείς πτήσεις των 75 αεροπλάνων τα οποία μεταφέρει για επιχειρήσεις. Εως το μεσημέρι της Πέμπτης, το αεροπλανοφόρο έπλεε βορειοδυτικά του γεωτρύπανου και αργότερα βορειοδυτικά, εντός του FIR Λευκωσίας και της Κυπριακής ΑΟΖ, πάντα σε σχετικά κοντινή απόσταση από το γεωτρύπανο, με τις πτητικές επιχειρήσεις να συνεχίζονται αδιάκοπα. Επίσης, τα δύο γαλλικά πολεμικά πλοία, που  έφτασαν στην Κύπρο, συνέχισαν τον ελλιμενισμό τους στο λιμάνι Λάρνακας.

Πυρετώδεις, στο μεταξύ είναι οι προετοιμασίες και οι δοκιμές και ασκήσεις πριν την έναρξη γεώτρησης στο γεωτρύπανο West Capella που από τις 1:27 μετά τα μεσάνυκτα της Τετάρτης βρίσκεται στο σημείο “OW1”, όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση. Σχεδόν ταυτόχρονα έφτασε στο ίδιο σημείο και το πλοίο-φύλακας -το υπό βρετανική σημαία TROMS HERA- που θα βρίσκεται για λόγους ασφαλείας δίπλα στο West Capella καθ’ όλη τη διάρκεια της γεώτρησης.
 
Στην περιοχή της γεώτρησης πραγματοποιεί τις τελευταίες γι’ αυτό το στάδιο σεισμογραφικές έρευνες το RAMFORM HYPERION, αφού με το ξεκίνημα της γεώτρησης οι δονήσεις δεν επιτρέπουν σεισμογραφικά σε μια μεγάλη ακτίνα..
 
Την ίδια στιγμή, παρά τις προκλητικές (και απειλητικές) δηλώσεις της Αγκυρας, ότι πρόκειται να πάρει μέτρα για τις μονομερείς, όπως τις χαρακτήρισε, κινήσεις της κυπριακής κυβέρνησης, η Τουρκία φαίνεται να επέλεξε και κινείται (προς το παρόν)  πάνω σε μια λεπτή γραμμή σ’ ό,τι αφορά στις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός της κυπριακής ΑΟΖ και του FIR Λευκωσίας. Οι ενέργειες της Τουρκίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος»  είναι μεν ενοχλητικές και προκλητικές, πλην όμως δεν εκφεύγουν των πλαισίων της νομιμότητας όπως αυτή καθορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο. .
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας, η Τουρκία επιχειρεί να παίξει ένα παιγνίδι νεύρων και όχι να οδηγήσει τα πράγματα είτε σε «θερμό επεισόδιο» είτε σ’ οτιδήποτε άλλο για το οποίο θα μπορεί να κατηγορηθεί. 

Συγκεκριμένα η περιοχή που έχει παράτυπα δεσμεύσει η Τουρκία για στρατιωτικές ασκήσεις βρίσκεται σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από την πλατφόρμα της TOTAL West Capella. Η άσκηση πραγματοποιείται σε διεθνή χωρικά ύδατα και θεωρείται παράτυπη (όχι παράνομη) καθώς η NAVTEX θα έπρεπε να εκδοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας αφού πρόκειται για περιοχή δικαιοδοσίας και υποχρεώσεών της.

Αμεση απάντηση Τσίπρα

Άμεση ήταν η απάντηση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να υπερασπισθεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. 

«Αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει, αλλά αυτός που είναι καλός φύλακας δεν χρειάζεται να γαβγίζει». Αυτό απάντησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για την προκλητικότητα της Τουρκίας και τις εξελίξεις στο «οικόπεδο 11» της κυπριακής ΑΟΖ, όπου άρχισαν οι έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάντερ Βούτσιτς.

«Στην εξωτερική πολιτική θυμάμαι μία ρήση, που την κρατάω πάντοτε στο μυαλό μου, η οποία λέει ότι αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει, αλλά αυτός που είναι καλός φύλακας δεν χρειάζεται να γαβγίζει», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Εμείς, λοιπόν, δεν έχουμε μεγάλες κορώνες, ούτε γαβγίζουμε πολύ, αλλά πιστεύω ότι προασπίζουμε αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Λευκωσία: Καμία εταιρεία δεν θα συνεργούσε σε παράνομη ενέργεια

Σε δηλώσεις του, ο κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης επισήμανε ότι η Τουρκία αμφισβητεί την Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη σε τρία επίπεδα και εξήγησε πως η Τουρκία θεωρεί ότι η γεώτρηση, που ξεκίνησε στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, βρίσκεται σε αιγυπτιακά νερά. 

Επίσης, η Τουρκία θεωρεί ότι το μισό βόρειο κομμάτι του 6, το μισό 5 και το μισό 4 νοτιοδυτικά, ανήκουν στην Τουρκία ενώ σε ό,τι αφορά τα τεμάχια 8, 9, 2,3 και μεγάλο μέρος του 12, η Τουρκία θεωρεί ότι είναι αδειοδοτημένα από τα κατεχόμενα και ειδικότερα από την Τουρκική Εταιρία Πετρελαίων. Για τα τεμάχια αυτά αναζητούν πλατφόρμα, για να προχωρήσουν σε δικές τους έρευνες, κάτι όμως, όπως είπε, ο Γ.Λακκοτρύπης, που είναι πολύ δύσκολο, αφού καμία από τις μεγάλες εταιρίες δεν θα συνεργούσε σε μια παράνομη ενέργεια.

Επίσης, ο υπουργός Ενέργειας αποκάλυψε ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρπαρός», το 2014, ήταν στελεχωμένο από προσωπικό νορβηγικής εταιρίας. Ενα χρόνο αργότερα, η εταιρία αυτή ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία, άδεια εκ μέρους των Αιγυπτιακών αρχών, για να χρησιμοποιήσει μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ, προκειμένου να ολοκληρώσει τις σεισμολογικές μελέτες της. 

«Απέστειλα», είπε, «επιστολή στον ομόλογο μου της Αιγύπτου, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη εταιρία να χάσει το συμβόλαιο».

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε πως «η Κύπρος μπορεί να αντιδράσει μόνο με διπλωματικά και νομικά μέτρα, σε περίπτωση, που η Τουρκία επιχειρήσει να εγκαταστήσει πλατφόρμες σε οικόπεδα στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη». 

Σε ερώτηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ , Ειρήνης Χαραλαμπίδου, για το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει σε τοποθέτηση πλατφόρμας στο τεμάχιο έξι , ο υπουργός ανέφερε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και γίνονται συντονισμένες ενέργειες, κυρίως από το Υπουργείο Εξωτερικών.

 
πηγή: tovima.gr
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων