Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου – «Κλειδί» η σταδιακή άρση των περιορισμών του COVID-19

Ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου – «Κλειδί» η σταδιακή άρση των περιορισμών του COVID-19

Διαφήμιση

Τετάρτη 29/04/2020 – 10:31
Tο προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά 5,23% στα 21,53 δολ/βαρέλι και η τιμή για αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 καταγράφει εξίσου άνοδο +16,29% στα 14,35 δολ/βαρέλι.
Μετά την πτώση των περασμένων ημερών, αρχίζει να ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου με την σταδιακή άρση των παρατεταμένων λόγω των συνθηκών βέβαια lockdowns, να δημιουργεί θετικές προσδοκίες στους επενδυτές.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά 5,23% στα 21,53 δολ/βαρέλι και η τιμή για αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 καταγράφει εξίσου άνοδο +16,29% στα 14,35 δολ/βαρέλι.
Όπως αναμεταδίδει το Reuters, σε αρκετές χώρες της Ευρώπης καταστρώνονται αναλυτικοί σχεδιασμοί, προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί που έφερε ο COVID-19, με τους ειδικούς να «βλέπουν» σταδιακή αντιστροφή του επενδυτικού κλίματος και στις τιμές πετρελαίου.
Παρά την «ανάσα», ο οίκος Moody’s υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για τις πετρελαϊκές τιμές, αναμένοντας μέση τιμή του αμερικανικού αργού στα 30 δολάρια φέτος και στα 35 για το 2021, με τον οίκο να επικαλείται πιέσεις στην παγκόσμια ζήτηση καυσίμων λόγω της ύφεσης.

Novak: H αποθήκευση πετρελαίου πιέζει τις τιμές, αλλά η συμφωνία για την μείωση της παραγωγής θα βοηθήσει

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak δήλωσε την Τρίτη 28.4.2020 οι αγορές πετρελαίου θα αρχίσουν να εξισορροπούν μόλις τεθεί σε ισχύ η συμφωνία παραγωγής τον Μάιο, αλλά δεν είναι πιθανή σημαντική αύξηση των τιμών στο εγγύς μέλλον λόγω των υψηλών επιπέδων πετρελαίου σε παγκόσμια αποθήκευση.
Ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά σχεδόν 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), ή το 10% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, τον Μάιο-Ιούνιο.
Πρόσθετες περικοπές αναμένονται από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Βραζιλία την ώρα που η παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού που έχει πλήξει την οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως.
«Ωστόσο, δεν πρέπει να περιμένετε σημαντική αύξηση της τιμής του βαρελιού στο εγγύς μέλλον λόγω των υψηλών αποθεμάτων,» έγραψε ο Novak σε μια στήλη στο περιοδικό του υπουργείου που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Η κύρια ανησυχία για την αγορά πετρελαίου είναι, παρόλο που το μέγεθος των περικοπών παραγωγής είναι ιστορικά άνευ προηγουμένου, η ζήτηση έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο και η αποθήκευση για όλο το αχρησιμοποίητο πετρέλαιο συρρικνώνεται γρήγορα.
Η ζήτηση καυσίμων μειώνεται παγκοσμίως 30% και η αποθήκευση γίνεται πολύτιμη, με περίπου το 85% της παγκόσμιας χερσαίας αποθήκευσης να είναι γεμάτη από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας πληροφοριών Kpler.

www.worldenergynews.gr