Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Άνοδος για τα χρηματιστήρια μετά τα μέτρα των κεντρικών τραπεζών – Απότομη αύξηση στο πετρέλαιο

Άνοδος για τα χρηματιστήρια μετά τα μέτρα των κεντρικών τραπεζών – Απότομη αύξηση στο πετρέλαιο

Διαφήμιση

20 03 2020 | 10:36
Ημέρα ανόδου αποδείχθηκε η χθεσινή για τους δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων, οι οποίοι ώς ένα βαθμό ανέκτησαν το χαμένο έδαφος των μαζικών απωλειών της Τετάρτης χάρις σε νέες, γενναίες παρεμβάσεις κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων. Στόχος των νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας και των επιχειρηματικών κλάδων είναι να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της πανδημίας και να θωρακίσουν τη διεθνή οικονομία από αυτές, αναθερμαίνοντας την εμπιστοσύνη επενδυτών και αγορών. Τα κρατικά ομόλογα ενισχύθηκαν, όπως το δολάριο και το πετρέλαιο, το οποίο εμφάνισε τη θεαματικότερη άνοδο στην ιστορία, κατά 24,20% στη Νέα Υόρκη. Στη Γηραιά Ηπειρο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 2,9%, καλύπτοντας ελάχιστα από όσα έχει χάσει τον τελευταίο μήνα των μαζικών πωλήσεων.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με 1,40%, με 2% στη Φρανκφούρτη o DAX, με 2,68% o CAC 40 στο Παρίσι, με 2,29% στο Μιλάνο ο FTSE MIB και o IBEX στη Μαδρίτη με 1,93%. Θετικά λειτούργησαν για τα διεθνή χρηματιστήρια τα μέτρα επείγοντος χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τραπέζης της Αγγλίας, αλλά και τα νέα μέτρα της Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εντούτοις, τα ερωτήματα παραμένουν, εάν όλη αυτή η κινητοποίηση μπορεί να περιορίσει τους προκαλούμενους κραδασμούς στον μηχανισμό της παγκόσμιας οικονομίας. Στην αμερικανική αγορά λίγο πριν από το κλείσιμο ο δείκτης Dow Jones και ο S&P 500 εμφάνιζαν άνοδο της τάξεως του 1,20% και 1,21% αντιστοίχως, ενώ ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας είχε σημειώσει κέρδη 4% και πλέον. Οι επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες αγοράς στρέφονται στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όπως είναι οι Tesla, Twitter και Netflix, των οποίων οι τιμές των μετοχών σημείωναν άνοδο τουλάχιστον 8%. Οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης και ψηφιακής ψυχαγωγίας, όπως Twitter, Facebook και Netflix, έχουν προσελκύσει τεράστιους αριθμούς χρηστών τον τελευταίο καιρό λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις και της τηλεργασίας.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου είχε πρωτοφανή άνοδο κατά 24,20%, με το αργό Νέας Υόρκης να φθάνει τα 25,30 δολάρια το βαρέλι, αφενός, διότι οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες της Μέσης Ανατολής έδειξαν να δέχονται πιέσεις, αφετέρου, διότι ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως την κατάλληλη στιγμή θα αναμειχθεί στη διαμάχη του «μαύρου χρυσού».

Καθημερινή