Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Αποκαλύψεις από τον ταμία του Ερντογάν: Πως το πετρέλαιο του Ιραν γινόταν χρυσός

Αποκαλύψεις από τον ταμία του Ερντογάν: Πως το πετρέλαιο του Ιραν γινόταν χρυσός

Διαφήμιση

H δίκη για την παραβίαση του διεθνούς και αμερικανικού εμπάργκο σε βάρος του Ιράν, που αποτελεί κακούργημα σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, θα συνεχιστεί σήμερα Δευτέρα στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο σύντομα θα αποφασίσει και για το ρόλο στην υπόθεση του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης θα εξετάσει τον Τουρκο-Ιρανό έμπορο χρυσού, Ριζα Ζαράμπ, ο οποίος από κατηγορούμενος μετετράπη σε μάρτυρα κατηγορίας, παραδεχόμενος την ενοχή του σε επτά κατηγορίες, μία εξέλιξη που θα βοηθήσει να μειωθεί η ποινή του.

Ο Ζαράμπ έκανε συγκλονιστικές αποκαλύψεις στο δικαστήριο και ενέπλεξε στην υπόθεση τον κ. Ερντογάν, μέλη της οικογένειάς του και υπουργούς της κυβέρνησής του. Την Παρασκευή,  ο Τουρκο-Ιρανός επιχειρηματίας αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε σε ξενοδοχείο της Πόλης, στις αρχές του 2013, ο μεγαλοτραπεζίτης και φίλος του προέδρου της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ασλάν με αντιπροσωπεία που έφτασε από την Τεχεράνη, και στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Πετρελαίου του Ιράν.

Η επίμαχη περίοδος είναι σημαντική για την δικαστική υπόθεση, καθώς τότε τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχαν αλλάξει το καθεστώς των κυρώσεων, απαγορεύοντας την ανταλλαγή πετρελαίου με χρυσό. Σημειώνουμε ότι ο Ασλάν, ο οποίος δεν συνελήφθη από τους Αμερικανούς και φυγοδικεί, ήταν ο Γενικός Διευθυντής της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank.

Σύμφωνα με την κατάθεση, εκείνη την περίοδο, με τη βοήθεια του φίλου της οικογένειας Ερντογάν, τραπεζίτη Χακάν Ατίλα, χρησιμοποιήθηκαν πλαστά έγγραφα, που έδειχναν αγοραπωλησία τροφίμων. Ο Ατίλα δεν ήταν παρών στη συνάντηση αυτή, είπε ο Ζαράμπ. Ο Ατίλα είναι ο μοναδικός κατηγορούμενος, μετά τη συνεργασία του Ζαράμπ με τις αμερικανικές αρχές.

 

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στη Νέα Υόρκη, Αποστόλη Ζουπανιώτη, η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε συντομότερα την Παρασκευή, καθώς υπήρχαν δύο διαδικαστικά θέματα που έπρεπε να λυθούν χωρίς την παρουσία των ενόρκων.

Το πρώτο αφορούσε ένορκο ο οποίος αποκοιμήθηκε στη διάρκεια της εξέτασης και όταν ο δικαστής Μπέρμαν άκουσε το ροχαλητό του θύμωσε και τον έδιωξε.

Το δεύτερο αφορούσε μάρτυρες υπεράσπισης του Ατίλα που θέλουν να παρουσιάσουν στο δικαστήριο οι συνήγοροι του, όμως οι αμερικανικές αρχές δεν εγγυώνται ότι δεν πρόκειται να διωχθούν. Ο δικαστής κάλεσε τις δύο πλευρές να βρουν σύντομα λύση στο θέμα. Μία επιλογή που είναι πιθανή, αν δεν τους δοθεί ασυλία από τον Εισαγγελέα, είναι να καταθέσουν μέσω κλειστού κυκλώματος.

Η τέταρτη μέρα της δίκης διεξήχθη υπό την σκιά της παραδοχής της ενοχής του τέως συμβούλου του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Μάικ Φλιν, για τον οποίο υπήρξε καταγγελία ότι ήταν παρών σε συνάντηση με Τούρκους αξιωματούχους οι οποίοι πρότειναν την απαγωγή του Φετουλάχ Γκιουλέν και μεταφορά του στην Τουρκία.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουν δώσει κάποια ένδειξη οι Εισαγγελείς ότι υπάρχει διασύνδεση των δύο υποθέσεων, αν και πριν τη συμφωνία του Φλιν με τον ειδικό ανακριτή είχε μεταδοθεί από το δίκτυο NBC ότι ο κ. Μιούλερ ερευνούσε πιθανή σχέση του τέως συμβούλου εθνικής ασφαλείας με αυτή την υπόθεση.

Την ίδια στιγμή υπήρξε καταγγελία από ρεπόρτερ της εφημερίδας New York Times η οποία καλύπτει δημοσιογραφικά τη δίκη, ότι οι λογαριασμοί της στο Twitter και το Instagram κατελήφθησαν για 15 περίπου λεπτά από χάκερς οι οποίοι έδρασαν από την Τουρκία.

πηγή: mignatiou.com