Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν από τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου

Χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν από τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου

Διαφήμιση

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι από τις χαμηλές «πτήσεις» του πετρελαίου.

Την έντονη ανησυχία τους για μαζικές απολύσεις στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον σχιστόλιθο στις ΗΠΑ εκφράζουν διεθνείς αναλυτές.

«Μια σταθερά πτωτική τάση των τιμών του πετρελαίου θα κοστίσει στον κλάδο 50.000-75.000 θέσεις εργασίας», γράφει ο Nathan Sheets, επικεφαλής οικονομολόγος της PGIM Fixed Income, σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στο CNBC.

Κατά τη διάρκεια της ύφεσης το 2015-16, η απασχόληση στον τομέα του πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά περίπου το ένα τρίτο. Μια χαμηλή τιμή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα αναμφίβολα θα δημιουργήσει πτωτικές τάσεις στην απασχόληση, πρόσθεσε.

Η μείωση του εισοδήματος των Αμερικανών που απασχολούνται στον κλάδο μπορεί να έχει πιο σοβαρές συνέπειες για τα κράτη που φιλοξενούν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πολιτείες όπως το Τέξας, η Βόρεια Ντακότα, η Αλάσκα, η Καλιφόρνια και το Νέο Μεξικό, οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 67% της παραγωγής αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να πληγούν από αυτή την κατάσταση.

Ποιούς συμφέρουν οι χαμηλές τιμές
«Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου είναι καλές για τους καταναλωτές. Σε όλα τα άλλα θέματα όμως αυτό αποτελεί μια πρόκληση», δήλωσε ο ενεργειακός αναλυτής Raymond James Pavel Molchanov. «Προφανώς, για τις περιοχές της χώρας όπου υπάρχει σημαντική δραστηριότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου αυτό είναι αρνητικό», προσθέτει.

«Υπάρχουν απώλειες και σε θέσεις εργασίας οι οποίες δεν σχετίζονται άμεσα με τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες λόγω της κατασκευής, των φορτηγών, των σιδηροδρομικών οχημάτων, των διαφόρων χαλύβδινων σωλήνων, της μεταλλουργικής βιομηχανίας που σχετίζονται με τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου», πρόσθεσε ο Molchanov.

Ακόμη και οι εταιρείες που δεν έχουν καμία σχέση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, όπως τα εστιατόρια, μπορούν να υποστούν πιέσεις τους μήνες μετά από μια διακύμανση των τιμών του πετρελαίου εάν οι κοινότητες τις οποίες εξυπηρετούν φιλοξενούν ακατέργαστη παραγωγή, ανέφερε ο αναλυτής.

Πηγή: CNBC