Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Χοντραίνει το παιχνίδι για τα ΕΛΠΕ, φθινόπωρο οι δεσμευτικές προσφορές

Χοντραίνει το παιχνίδι για τα ΕΛΠΕ, φθινόπωρο οι δεσμευτικές προσφορές

Διαφήμιση

19 07 2018 | 08:22
Στο ενδεχόμενο συμμαχιών των δύο υποψηφίων για τη διεκδίκηση των ΕΛΠΕ, και με άλλες ενεργειακές εταιρείες, εστιάζεται το από εδώ και πέρα ενδιαφέρον στη κούρσα για την εξαγορά του 50,1% του μεγαλύτερου ελληνικού πετρελαικού ομίλου.

Στον απόηχο της αναμενόμενης συνέχισης στην επόμενη φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, των δύο κορυφαίων διεθνώς traders, δηλαδή της ελβετικής Glencore και της ολλανδικής Vitol, άνθρωποι που παρακολουθούν τις διεργασίες, δεν αποκλείουν ως το φθινόπωρο – οπότε και θα κληθούν αμφότεροι να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές- να προκύψουν συμμαχίες και με άλλους δυνατούς παίκτες.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, δημιουργείται θεωρητικά έδαφος να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να επιτευχθεί την ώρα των δεσμευτικών προσφορών, ενδεχομένως ακόμη μεγαλύτερη πλειοδοσία στο τίμημα, όπως τουλάχιστον ελπίζουν άνθρωποι που έχουν καλή εικόνα της αποκρατικοποίησης. Και φέρνουν ως παράδειγμα, το τι συνέβη με το ΔΕΣΦΑ, όπου η προσθήκη στο ένα από τα δύο σχήματα, των εταιρειών Τransgaz, και EBRD , κατά την δεύτερη φάση του διαγωνισμού, εκτιμάται ότι συνέβαλε στην τελική επίτευξη του τιμήματος, ύψους 535 εκατ. ευρώ.

Βέβαια στην περίπτωση των ΕΛΠΕ, μιλάμε για τουλάχιστον το διπλάσιο ποσό, με βάση τουλάχιστον την αποτίμηση της εταιρείας στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Χθες η αξία τους διαμορφώθηκε στα 2,1 δισ ευρώ, άρα το 50,1% αντιστοιχεί σε 1,1 δισ ευρώ, δίχως να συνυπολογίζεται και το μάνατζμεντ, που επίσης συνοδεύει την πώληση του μετοχικού ποσοστού. Εκ των πραγμάτων επομένως, ο πήχης έχει τοποθετηθεί υψηλά, και μένει να αποδειχθεί αν η παρουσία στη τελική φάση των δύο παικτών, παρ’ ότι κολοσσοί στο είδος τους, αρκεί για να το εξασφαλίσει.

Έτερο ερώτημα αφορά τη σκιά που πέφτει πάνω στην Glencore, η οποία ελέγχεται από την αμερικανική δικαιοσύνη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και υπόθεση διαφθοράς σε Νιγηρία, Κονγκό και Βενεζουέλα.

Σε καθησυχαστικό ύφος, κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ, επικαλούνταν χθες νομικούς κύκλους, σύμφωνα με τους οποίους, η κλήτευση της Glencore από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν επηρεάζει τον διαγωνισμό. Κατά τους ίδιους πάντα νομικούς κύκλους, επί του παρόντος το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν έχει προχωρήσει σε ποινική δίωξη ούτε έχει απαγγείλει κάποια κατηγορία κατά της Glencore ή στελεχών της. Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι η έρευνα για την οποία έγινε η κλήτευση μπορεί να διαρκέσει χρόνια και δεν είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε απαγγελία κατηγοριών.

Σε κάθε πάντως περίπτωση, και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι όροι του διαγωνισμού έχουν διασφαλίσει σε όλα τα στάδια, διαδικασίες και παρεμβάσεις εφόσον συντρέξουν λόγοι.

Τα παραπάνω φυσικά δεν σημαίνουν ότι οι έτεροι διεκδικητές των ΕΛΠΕ, δηλαδή οι Ολλανδοί της Vitol, δεν θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν το θέμα, πολλώ δε μάλλον όταν δεν αποκλείεται μέσα στο Σεπτέμβριο να έχουν υπάρξει εξελίξεις από τις επαφές Glencore – υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Διότι οι Ελβετοί της Glencore έχουν ήδη ανακοινώσει ότι βρίσκονται σε συννενόηση με τις αμερικανικές αρχές για την παροχή στοιχείων και πληροφοριών.

Αν και το μόνο που έχει συμβεί είναι η κλήτευση της εταιρείας, η οποία μάλιστα δήλωσε ότι εξετάζει το αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης να συνεργαστεί με τις αρχές, εντούτοις θεωρείται βέβαιο ότι ο έτερος διεκδικητής των ΕΛΠΕ, η ολλανδική Vitol, δεν θα αφήσει να περάσει ανεκμετάλλευτη η ευκαιρία. Και το πιθανότερο είναι ότι όσο θα πλησιάζουμε προς την ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, οι Ολλανδοί θα επιχειρήσουν να “σηκώσουν” το θέμα των αμερικανικών περιπετειών της Glencore.

Το σχήμα Carbon Asset Management- Alshaheen

Τέλος, έτερο ερωτηματικό στο διαγωνισμό αποτελεί η στάση της κοινοπραξίας Carbon Asset Management με την Alshaheen Group από το Κατάρ, ενός από τους τρεις “κομμένους” από τη short list για το διαγωνισμό πώλησης των ΕΛΠΕ.

Η κοινοπραξία έχει ζητήσει επαναξέταση του φακέλου της, υποστηρίζοντας ότι ακόμα και αν υπήρχαν σε αυτόν ελλείψεις, εντούτοις θα έπρεπε η ίδια να είχε ερωτηθεί, προκειμένου να προσκομίσει τα όποια στοιχεία ήθελε το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα ωστόσο με τις πληροφορίες, το Ταμείο, ναι μεν έχει αξιολογήσει υπηρεσιακά την κατάσταση, εντούτοις δεν προτίθεται να επιτρέψει στη κοινοπραξία να προσκομίσει εκ των υστέρων νέα στοιχεία γύρω από την πληρότητα του φακέλου της, προκειμένου αυτός να επαναξιολογηθεί σε νέα βάση.

Το αν η απάντηση που έχει δώσει ή πρόκειται να δώσει το ΤΑΙΠΕΔ στην κοινοπραξία θα την ικανοποιήσει ή παρ’ όλα αυτά, εκείνη θα επιλέξει να κινηθεί νομικά σε εθνικό και ευρωπαικό επίπεδο- όπως υποστηρίζουν πηγές της- παραμένει άγνωστο.

ΠΗΓΗ: energypress 

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων