Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Διευθυντές στα σχολεία: Μετράμε κάθε σταγόνα πετρελαίου για να μας φτάσει

Διευθυντές στα σχολεία: Μετράμε κάθε σταγόνα πετρελαίου για να μας φτάσει

Διαφήμιση

11 10 2019 | 09:38
Πεπεισμένοι ότι σχολικές μονάδες της χώρας θα ξεμείνουν από πετρέλαιο τη φετινή χρονιά και τα παιδιά θα αναγκαστούν να κάνουν μάθημα σε παγωμένες αίθουσες, εμφανίζονται εκπρόσωποι διευθυντών των σχολείων ανά τη χώρα.

Όπως υποστηρίζουν στο ethnos.gr, με δεδομένο ότι τα κονδύλια από την Πολιτεία δεν επαρκούν ή καλύπτουν οριακά τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, αλλά και εξαιτίας του πολύ πιθανού γεγονότος η τιμή του πετρελαίου να ξεπεράσει το ένα ευρώ το λίτρο, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου προς όλους τους αρμόδιους φορείς. Όπως υποστηρίζουν, θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο παιδιά να κάνουν μάθημα σε πολικές θερμοκρασίες, αλλά και να σημειωθούν ξανά τραγελαφικές καταστάσεις, με διευθυντές σχολείων σχεδόν να… παρακαλούν για λίγο πετρέλαιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Τηλέμαχο Κουντούρη, έχουν σημειωθεί περιπτώσεις, κατά τις οποίες σχολεία, λόγω έλλειψης χρημάτων και κυρίως σε πολύ κρύες περιοχές της χώρας, πήραν πετρέλαιο ως χορηγία από εταιρείες, διευθυντές έφτασαν στο σημείο να ζητούν από βενζινάδικα τη χορήγηση πετρελαίου, το οποίο θα πλήρωναν το επόμενο διάστημα και γονείς αναγκάστηκαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την αγορά πετρελαίου.

«Η ανακοίνωσή μας έχει να κάνει με τα οικονομικά των σχολείων, τα οποία δε φτάνουν για τις ανάγκες, αφού είναι πλέον μειωμένα τα κονδύλια κατά 50% σε σχέση με το 2010. Είμαστε σίγουροι ότι θα παρουσιαστούν προβλήματα έλλειψης πετρελαίου, με την τιμή του πάνω από το ένα ευρώ. Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες χρονιές θέλουμε να προλάβουμε, ώστε να μην αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις σχολικές μονάδες. Υπάρχουν ανακοινώσεις σχολείων που έπαιρναν δωρεάν πετρέλαιο από εταιρείες, γονείς που έβαλαν το χέρι στην τσέπη για αγορά πετρελαίου ή συνάδελφοι που ζητούσαν πετρέλαιο από… βενζινάδικα της περιοχής τους», σημειώνει ο κ. Κουντούρης.

Καθηγητές: Αγωνιούμε πόσο πετρέλαιο θα κάψουμε

Για μόνιμη αγωνία αναφορικά με την ποσότητα πετρελαίου που θα κάψουν ακόμα και τις πολύ κρύες μέρες του χειμώνα, ακόμα και σε περιοχές της χώρας με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κάνουν λόγο εκπρόσωποι των καθηγητών. Όπως υποστηρίζουν, με μεγάλα ζόρια εξοικονομούνται χρήματα για θέρμανση.

«Θα θέλαμε περισσότερα κονδύλια για θέρμανση. Υπάρχουν σχολεία που δεν καίει όλη μέρα ή καίει χαμηλότερα ο καυστήρας για οικονομία. Θα θέλαμε, όταν η θερμοκρασία πέφτει στους -10 ή -15 βαθμούς Κελσίου, να μη σκεφτόμαστε να ανοίξουμε τον θερμοστάτη ή να ανησυχούμε αν κάψουμε 100 λίτρα πετρέλαιο. Βρισκόμαστε στο σημείο να ελέγχουμε συνεχώς πόσα λίτρα πετρελαίου κάψαμε την ημέρα» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καστοριάς, Σπύρος Παρίσσης.

«Κάνουμε πολλή οικονομία. Με ζόρια βγαίνουν τα χρήματα για το πετρέλαιο. Φτάνουμε σε σημείο να υπάρχουν σχολεία με κρύες αίθουσες, αλλά, βέβαια, δεν είναι αυτός ο κανόνας. Έχουν τύχει περιπτώσεις παιδιά να κάνουν παράπονα για κρύο. Ευτυχώς, όμως, δεν έχουμε φτάσει σε ακραίες περιπτώσεις» αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Φλώρινας, Νίκος Νικολάου.

Μεγάλα προβλήματα με αναλώσιμα και καθαριστικά

Για τεράστια έλλειψη κονδυλίων προς τις σχολικές μονάδες, αφού σε πολλές περιπτώσεις τα χρήματα φτάνουν ίσα ίσα για την πληρωμή λογαριασμών κάνει λόγο το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Δημήτρης Πολυχρονιάδης.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr, η έλλειψη χρημάτων οδηγεί σε αδυναμία αντικατάστασης ακόμα και των αναλώσιμων υλικών, καθώς και των καθαριστικών. «Τα χρήματα που δίνονται, δεν επαρκούν, για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων. Έχουν μειωθεί σημαντικά τα κονδύλια. Σε πολλές περιπτώσεις, τα χρήματα φτάνουν οριακά, για να πληρωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος και νερού και η θέρμανση. Το πρόβλημα είναι σοβαρό, διότι πολλά σχολεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Είναι πολλά τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία στη χώρα που οι γονείς αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα αναλώσιμα. Επίσης, πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να επανέλθουν οι σχολικές επιτροπές σε κάθε σχολικό συγκρότημα, ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα της κάθε κατάστασης» τονίζει ο κ. Πολυχρονιάδης.

(του Ρωμανού Κοντογιαννίδη, Έθνος)

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων