Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
ΕΔΕΥ: Πέντε νέα θαλάσσια οικόπεδα για έρευνες υδρογονανθράκων

ΕΔΕΥ: Πέντε νέα θαλάσσια οικόπεδα για έρευνες υδρογονανθράκων

Διαφήμιση

Δημοσιεύθηκε: 31 Οκτωβρίου 2018 – 08:57

Χρήστος Κολώνας Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

Στο μεγάλο ανταγωνισμό των ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο επιδιώκει να μπει πιο δυναμικά η Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς ανακοίνωσε χθες στο πλαίσιο workshop του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) πως η ΕΔΕΥ έχει ετοιμάσει πέντε νέα projects, για την ακρίβεια πέντε θαλάσσια οικόπεδα και με τα δεδομένα που διαθέτει θα επιδιώξει να προσελκύσει την πετρελαϊκή βιομηχανία.

Πρόκειται για περιοχές συνολικής έκτασης 32.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Ιόνιο Πέλαγος, στο θαλάσσιο τμήμα ανάμεσα στον Μεσσηνιακό Κόλπο και δυτικά των Χανίων και νότια της Κρήτης. Τα δύο οικόπεδα βρίσκονται στο Ιόνιο. Το πρώτο βρίσκεται κάτω από το block 2 των Total-ΕΛ.ΠΕ – Edison και δυτικά του block «Ιόνιο» για το οποίο έχουν αναδειχθεί επιλεγέντες αιτούντες οι «Repsol – ΕΛ.ΠΕ». Το δεύτερο οικόπεδο είναι κάτω από το πρώτο και δυτικά της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου και του block 10 των ΕΛ.ΠΕ στον Κυπαρισσαϊκό Κόλπο.

Το τρίτο Οικόπεδο ξεκινά από τη θαλάσσια περιοχή της Μεθώνης και τον Μεσσηνιακό Κόλπο και φτάνει μέχρι τα δυτικά των Χανίων γειτνιάζοντας με το βόρειο τμήμα των παραχωρήσεων «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» που ανήκουν στις «Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ».

Τα άλλα δύο οικόπεδα βρίσκονται νότια της Κρήτης, με το ένα να είναι κάτω από τη Γαύδο και το δεύτερο κάτω από το Λασίθι.

Σύμφωνα με τον κ. Μπασιά, η ΕΔΕΥ θα προχωρήσει στις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων που έχει από την επανεπεξεργασία των σεισμικών δεδομένων και των γεωλογικών μελετών εκτιμώντας ότι εντός 12 μηνών είναι πολύ πιθανόν πετρελαϊκές επιχειρήσεις να εκδηλώσουν ενδιαφέρον προκαλώντας με αιτήσεις τους διεθνείς διαγωνισμούς, ανάλογα με εκείνους για τις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης και του «Ιονίου».

Η ΕΔΕΥ επιδιώκει να προσελκύσει εταιρίες πέραν των Total, ExxonMobil, Repsol, Edison και ΕΛ.ΠΕ θέλοντας να πυροδοτήσει ανταγωνισμό καθώς κι επενδύσεις. Ιδίως για τις επενδύσεις, οι επισημάνσεις του προέδρου της Εταιρίας είναι πως ειδικά στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, τα βάθη είναι πολύ μεγάλα ξεπερνούν και τα 3.000 μέτρα και συνεπώς οι έρευνες αποτελούν πρόκληση για την ανάπτυξη τεχνολογιών που να μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοια εγχειρήματα.

Στα ατού των περιοχών συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός της διέλευσης του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP καθώς και ο σχεδιαζόμενος EastMed, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν τη δίοδο για τη μεταφορά των ποσοτήτων στην Ε.Ε. Βέβαια, πρώτα θα πρέπει να αποδειχθεί ότι υπάρχουν ποσότητες υδρογονανθράκων. Για να συμβεί αυτό θα απαιτηθούν πέντε χρόνια ερευνών και στη συνέχεια γεωτρήσεις.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως οι ανακοινώσεις Μπασιά έρχονται σε μία περίοδο κατά την οποία έχουν προηγηθεί οι κυβερνητικές εξαγγελίες για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης του Ιονίου στα 12 ναυτικά μίλια αλλά κι ενώ το θερμόμετρο είναι στα ύψη στην κυπριακή ΑΟΖ ενόψει της γεώτρησης της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 καθώς και της τουρκικής πρόκλησης με την γεώτρηση του «Πορθητή».

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων