Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Εκκρεμείς συντάξεις και έλεγχοι στην αγορά εργασίας οι προτεραιότητες του νέου υπουργού Εργασίας

Εκκρεμείς συντάξεις και έλεγχοι στην αγορά εργασίας οι προτεραιότητες του νέου υπουργού Εργασίας

Διαφήμιση

Αγγελική Μαρίνου

10/7/2019

Τη «βεντάλια» των θεμάτων που θα αποτελέσουν τις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας καταγράφει ο νέος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, προκειμένου να τις παρουσιάσει στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή.

Τη «βεντάλια» των θεμάτων που θα αποτελέσουν τις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καταγράφει ο νέος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, προκειμένου να τις παρουσιάσει στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι συντάξεις απ ότι φαίνεται θα αποτελέσουν σημείο αιχμής για τη νέα ηγεσία του υπουργείου, καθώς θα δρομολογηθεί η έκδοση όσων εκκρεμούν, με στόχο έως την 1η Ιουνίου 2020 να εκδοθεί η πρώτη ψηφιακή σύνταξη.

Ακολουθεί μια σειρά από οργανωτικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα το σύστημα ψηφιακής αποτύπωσης του ασφαλιστικού βίου των εργαζομένων (ΑΤΛΑΣ) και το σύστημα ΗΛΙΟΣ για την ψηφιακή καταγραφή των συνταξιούχων.

Επιπλέον, προωθείται ως βασική προτεραιότητα το Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων, ώστε να επιβραβεύεται η συνέπεια των εργοδοτών (με εκπτώσεις ασφαλιστικών εισφορών).

Η αυστηρή τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας συγκαταλέγεται στις παρεμβάσεις, που η νέα ηγεσία του υπουργείου επιθυμεί να προσδώσει επείγοντα χαρακτήρα.

Για τον λόγο αυτό θα ενταθούν οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στις τουριστικές περιοχές, με στόχο την πάταξη της παραβατικότητας, της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Ο νέος υπουργός αναμένεται να προωθήσει την αποκατάσταση και έρευνα του ηλεκτρονικού μητρώου εκκρεμών συντάξεων, καθώς και την εφαρμογή της απόφασης του Συνήγορου του Πολίτη για την δημοσιοποίηση – εμφάνιση του επανυπολογισμού των συντάξεων διαμέσου των εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Τέλος, ο κ. Βρούτσης πρόκειται να ενεργοποιήσει το σχέδιο ενίσχυσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ώστε να παρέχει ευκαιρίες απασχόλησης και όχι μόνο οικονομική στήριξη στους δικαιούχους του.

INSIDER.GR