Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
ΕΛΠΕ: Αγκάθια στο δρόμο ιδιωτικοποίησης – Εντείνουν τις αντιδράσεις οι εργαζόμενοι, κανένα ενδιαφέρον από τρίτους επενδυτές

ΕΛΠΕ: Αγκάθια στο δρόμο ιδιωτικοποίησης – Εντείνουν τις αντιδράσεις οι εργαζόμενοι, κανένα ενδιαφέρον από τρίτους επενδυτές

Διαφήμιση

Εντός των προσεχών ημερών οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε νομικές κινήσεις εντός και εκτός Ελλάδας με στόχο να αποτρέψουν την πώληση της εταιρίας

Η δυστοκία που χαρακτηρίζει την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων ήδη από την έναρξη της διαδικασίας συνεχίζεται και τίποτα δεν δείχνει επί του παρόντος, ότι το αποτέλεσμα θα είναι το αναμενόμενο και σύμφωνο με το μέγεθος και τη σημασία του διυλιστικού ομίλου της χώρας.
Χθες (27/8) οι εκπρόσωποι της Glencore, της μιας εκ των δυο εταιριών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του 50,1% των ΕΛΠΕ (η άλλη ως γνωστόν είναι η Vitol), βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους εργαζόμενους που τους εμπόδισαν να εισέλθουν στις παραγωγικές εγκαταστάσεις του ομίλου για να πραγματοποιήσουν επιτόπια επίσκεψη όπως ήταν προγραμματισμένο.
Το Πανελλήνιο Σωματείο των Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ είναι αποφασισμένο να εμποδίσει και την επίσκεψη των εκπροσώπων της Vitol που είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να στείλει ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως λένε χαρακτηριστικά οι συνδικαλιστές, ότι το «ξεπούλημα» των ΕΛΠΕ δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση.
Πάντως από την πλευρά της διοίκησης του ομίλου χθες δηλωνόταν, πως παρά το γεγονός ότι δεν έγινε η επίσκεψη των υποψήφιων επενδυτών στα διυλιστήρια, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση με στελέχη του ομίλου που απάντησαν στις ερωτήσεις και παρείχαν τις πληροφορίες που ζητήθηκαν, ενώ θα προγραμματιστούν σε άλλο χρόνο οι επισκέψεις.

Καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Οι εργαζόμενοι, πάντως, είναι αποφασισμένοι να μην περιοριστούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά προγραμματίζουν εντός της εβδομάδας να προχωρήσουν σε μια σειρά νομικές κινήσεις με στόχο να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση, η οποία θεωρούν ότι δεν τηρεί τους κανόνες της νομιμότητας.
Συγκεκριμένα θα καταθέσουν καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τρία ζητήματα:
• Πρώτον διότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν ζήτησε την άδεια της για να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση, βλάπτοντας τα συμφέροντα των μικρομετόχων.
• Δεύτερον διότι όπως υποστηρίζουν τόσο τα ΕΛΠΕ όσο και η Glencore, έχουν ως ανεξάρτητο οικονομικό ελεγκτή την Price Waterhouse, γεγονός που δημιουργεί σύγκρουση συμφερόντων.
• Τρίτον διότι το ΤΑΙΠΕΔ στην όλη διαδικασία δεν έχει ζητήσει τη νομική συνδρομή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αλλά αναθέτει σε ιδιωτικά γραφεία «κατά παραγγελία» νομικές γνωμοδοτήσεις.
Επίσης οι εργαζόμενοι εντός της εβδομάδας θα προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλοντας παραβίαση των όρων του ανταγωνισμού ενώ προετοιμάζονται να προσφύγουν στα διοικητικά και ποινικά δικαστήρια κατά της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ.
Σε ότι αφορά τις συνδικαλιστικές κινήσεις που προγραμματίζουν, πέραν των στάσεων εργασίας της επόμενης εβδομάδας θα συμμετάσχουν και στις διαδηλώσεις που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη εν όψει της ΔΕΘ και της παρουσίας εκεί του πρωθυπουργού.
Και ενώ όλα αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη, τίποτα δεν δείχνει ότι ο διαγωνισμός προσελκύει ενδιαφέρον και τρίτων επενδυτών και συγκεκριμένα καθετοποιημένων πετρελαϊκών εταιριών όπως ήλπιζε η κυβέρνηση.
Έτσι το όλο χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού «σπρώχνεται» προς τα πίσω, ώστε να δοθεί χρόνος έστω και την τελευταία στιγμή να τονωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δεσμευτικές προσφορές που επρόκειτο να ζητηθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου πλέον έχουν ετεροχρονιστεί για το τέλος Οκτωβρίου και βλέπουμε…

www.worldenergynews.gr