Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
ΕΛΠΕ: Επενδύσεις και ρόλο στην αγορά φυσικού αερίου φέρνει η «προίκα» του ΔΕΣΦΑ

ΕΛΠΕ: Επενδύσεις και ρόλο στην αγορά φυσικού αερίου φέρνει η «προίκα» του ΔΕΣΦΑ

Διαφήμιση

Η γενική συνέλευση των μετόχων των ΕΛ.ΠΕ ενέκρινε τη Δευτέρα τη μεταβίβαση του 35% στην κοινοπραξία των Snam- Enagas- Fluxys. Στα 283,7 εκατ. ευρώ το τίμημα συν 16 εκατ. ευρώ το μέρισμα από το ΔΕΣΦΑ.

Τα ΕΛΠΕ θα παίξουν ενεργό ρόλο στην αγορά φυσικού αερίου στη χώρα τα επόμενα χρόνια. Αυτό τόνισε στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας που συνεδρίασε σήμερα ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ κ. Ευστάθιος Τσοτσορός. Όπως είπε «η συμμετοχή μας  στο φυσικό αέριο θα συνεχιστεί με τρόπο που θα εξασφαλίζει ότι θα ελέγχουμε τη θέση μας.»

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ανδρέα Σιάμισιη τα έσοδα από την πώληση του Διαχειριστή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω απομόχλευση, ενίσχυση του ισολογισμού της εταιρείας ή / και χρηματοδότηση επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι η «προίκα» των ΕΛΠΕ από την πώληση του ΔΕΣΦΑ φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, αν στα 283,7 εκατ. ευρώ που είναι το τίμημα που αντιστοιχεί στον όμιλο προστεθούν 16 εκατ. ευρώ από το μέρισμα της χρήσης 2017 το οποίο όπως προβλέπει η σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών θα εισπράξουν οι πωλητές.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι το τίμημα  66 % των μετοχών του Διαχειριστή (35 % από τα ΕΛΠΕ και 31 % από το ΤΑΙΠΕΔ) είναι 535 εκατ. ευρώ, το οποίο όπως επισημάνθηκε σήμερα κρίνεται ικανοποιητικό και εντός του εύρους των αποτιμήσεων που είχαν γίνει για λογαριασμό των ΕΛΠΕ.

Έτσι η γενική συνέλευση των μετόχων των ΕΛΠΕ ενέκρινε την πώληση του ΔΕΣΦΑ στην Κοινοπραξία των εταιριών SNAM-Enagas-Fluxys στο πλαίσιο της διαδικασίας που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Η στρατηγική του ομίλου για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, όπως επισημάνθηκε από την διοίκηση της εταιρίας, εκτός από το εύλογο του τιμήματος υπαγορεύεται από τρία ακόμη δεδομένα:

-Πρώτον, ότι η συμμετοχή στην εταιρία ήταν έμμεση (μέσω της ΔΕΠΑ) και μειοψηφική με περιορισμένη εκπροσώπηση στο ΔΣ και το Εποπτικό Συμβούλιο.

-Η πώληση από κοινού με το ΤΑΙΠΕΔ μεγιστοποιεί το τίμημα καθώς ο επενδυτής εξασφαλίζει το 66 % των μετοχών και δικαιώματα ελέγχου που δεν θα μπορούσε να λάβει αποκτώντας μόνο το 35 % των ΕΛΠΕ.

-Σε περίπτωση διατήρησης της συμμετοχής στον ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ σε εφαρμογή της Κοινοτικής νομοθεσίας δεν θα είχαν κανένα δικαίωμα συμμετοχής στη Διοίκηση του ΔΕΣΦΑ (ΔΣ), αλλά και συμμετοχής στη ΓΣ των μετόχων παρά μόνο για ζητήματα που σχετίζονται με τη διανομή του μερίσματος.

Τέλος την αντίθεσή του με την πώληση του ΔΕΣΦΑ εξέφρασε ο εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Στη σημερινή συνέλευση μετείχαν εκπρόσωποι του 84,31 % του μετοχικού κεφαλαίου και η συναλλαγή εγκρίθηκε ομόφωνα.

Πηγή: reporter.gr