Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Οι ενεργειακές αγορές βυθίζονται στη δίνη του εμπορικού πολέμου

Οι ενεργειακές αγορές βυθίζονται στη δίνη του εμπορικού πολέμου

Διαφήμιση

05 06 2019
Η σκιά μιας παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης επεκτείνεται και στις ενεργειακές αγορές, καθώς τα αποθαρρυντικά στατιστικά στοιχεία φουντώνουν τις ανησυχίες για μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα.

Οι τιμές του πετρελαίου, που αποτελεί το βασικό καύσιμο παγκοσμίως, έχουν υποχωρήσει 20% από τα υψηλά έτους που είχαν αγγίξει τον Απρίλιο, με την τιμή του μπρεντ να πασχίζει να παραμείνει πάνω από το όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι. Ο Μάιος ήταν ο χειρότερος μήνας του 2019 για τοπετρέλαιο, που υπέστη τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από τον Νοέμβριο.

Σε χαμηλά πολλών ετών έχουν υποχωρήσει και οι τιμές θερμικού άνθρακα και υγροποιημένου φυσικού αερίου(LNG) -που χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. «Οι φόβοι για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζουν ολόκληρο το ενεργειακό σύμπλεγμα, εν μέσω ανησυχιών για τη ζήτηση», εξηγεί στο Reuters ο Πίτερ Κίρναν, αναλυτής του Economist Intelligence Unit.

Η τιμή του μπρεντ, παρότι αρχικά κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, κατάφερε να ανακάμψει, πλησιάζοντας τα 62 δολάρια το βαρέλι.

Η οικονομική επιβράδυνση και η απειλή του εμπορικού πολέμου δεν έχει τρομοκρατήσει μόνο τους traders στις αγορές μετοχών, αλλά αρχίζει να επηρεάζει και τις ενεργειακές τιμές, καθώς οι καταναλωτές αναβάλλουν νέες παραγγελίες, εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας.

Οι αναλυτές του EIU αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη στο 2,6% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,7%. Στις αρχές του έτους, οι περισσότεροι αναλυτές έβλεπαν ρυθμούς πάνω από 3%.

Ο πόλεμος δασμών έχει αντίκτυπο στην Κίνα -τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ενεργειακών προϊόντων. Εάν η Ουάσιγκτον κάνει πράξη την απειλή για πρόσθετους δασμούς και η Κίνα προχωρήσει σε αντίποινα, η Morgan Stanley προειδοποιεί για ύφεση μέσα στο επόμενο εννεάμηνο.

Στην Κίνα, τα διυλιστήρια ήδη φρενάρουν τις παραγγελίες για εισαγωγές αργού, εν αναμονή χαμηλότερων τιμών, λόγω πτωτικών τάσεων στη ζήτηση. Οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια άνθρακα στην Ευρώπη έχουν υποχωρήσει σε ναδίρ διετίας, ενώ στην ασιατική αγορά LNG -τη μεγαλύτερη στον κόσμο- οι τιμές spot cargo προσεγγίζουν τα 4 δολάρια ανά εκατ. BTU, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2016. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει 60% από τα υψηλά του 2018.

Ναυτεμπορική