Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
“Επιδημία” λουκέτων σε βενζινάδικα του Ηρακλείου

“Επιδημία” λουκέτων σε βενζινάδικα του Ηρακλείου

Διαφήμιση

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις συνεχίζει να λαμβάνει το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων παρά τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί ενώ οι πρατηριούχοι στο Ηράκλειο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την «επιδημία» λουκέτων που επαναλαμβάνεται και πάλι το τελευταίο διάστημα.
 
«Αυτό είχε γίνει και πριν από μερικά χρόνια, αλλά τότε, η αιτία ήταν άλλη. Τώρα, με την υπερφορολόγηση, από τη μία πλευρά, και το λαθρεμπόριο από την άλλη, η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί», σημειώνει ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης κι εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον, αφού όπως λέει «ο σκοπός ήταν ένας κι επιτεύχθηκε. Τα πρατήρια πέρασαν στα χέρια των εταιριών»!

«Αν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στον κλάδο καυσίμων, τότε θα οδηγηθούν σε κλείσιμο και άλλες μικρές εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών που ήδη κινδυνεύουν, αλλά και πολύ περισσότερα βενζινάδικα», επισήμανε  ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας και γενικός διευθυντής Εγχώριας και Διεθνούς Εμπορίας των Ελληνικών Πετρελαίων Ρομπέρτο Καραχάννας.

Σύμφωνα με τον ίδιο,  οι μορφές της παραβατικότητας που είναι σε έξαρση αφορούν την παράνομη πώληση πετρελαίου θέρμανσης και ναυτιλίας ως ντίζελ κίνησης, τη νοθεία στα καύσιμα, αλλά και τις «πειραγμένες» αντλίες.
Εικονικές εξαγωγές βυτιοφόρων στα βόρεια σύνορα της χώρας και πλασματικοί εφοδιασμοί πλοίων με σλέπια συμπληρώνουν τη μαύρη εικόνα της αγοράς. Επιπλέον, ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει προσλάβει και το λαθρεμπόριο στο υγραέριο, λόγω της επιβολής υψηλού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο υγραέριο κίνησης το οποίο ανέρχεται στα 430 ευρώ ανά μετρικό τόνο. 

Η παραβατικότητα στην αγορά έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις από το 2012 και μετά, όταν οι κυβερνήσεις αποφάσισαν την αύξηση των φόρων. 
«Το αποτέλεσμα ήταν αφενός να μειωθούν δραστικά οι πωλήσεις καυσίμων στην εγχώρια αγορά κατά 38% και αφετέρου οι υγιείς επιχειρήσεις να συμπιέσουν και άλλο τα περιθώρια κέρδους, καθώς πολλαπλασιάστηκαν οι περιπτώσεις πώλησης προϊόντων σε ύποπτα χαμηλές τιμές» αναλύει ο κ. Καραχάννας και συμπληρώνει:
«Το κράτος ξέρει πολύ καλά το πρόβλημα. Ως ΣΕΕΠΕ είμαστε δίπλα του για να βοηθήσουμε. Μόνο μέσα από συχνότερους ελέγχους και αυστηρότερες ποινές θα διασφαλιστεί η επιβίωση της ίδιας της αγοράς».
Στο Ηράκλειο, πάντως, ο προβληματισμός είναι διάχυτος και οι εμπλεκόμενοι με το χώρο των καυσίμων χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου. 

Ελένη Μπουρμά ekriti.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων