Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Η Ευρώπη αποφασίζει σήμερα κυρώσεις προς την Τουρκία για τις παραβιάσεις στην Κύπρο

Η Ευρώπη αποφασίζει σήμερα κυρώσεις προς την Τουρκία για τις παραβιάσεις στην Κύπρο

Διαφήμιση

15/7/2019

Οι πάρανομες ενέργειες της Τουρκίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και οι πιθανές ευρωπαϊκές κυρώσεις θα συζητηθούν σήμερα στο συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, όπου θα μετάσχει για πρώτη φορά και ο Νίκος Δένδιας.

Στο περιθώριο του συμβουλίου ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντήσει και τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος θα ενημερώσει το Συμβούλιο για τις ενέργειες της Άγκυρας.

Μεταξύ άλλων, τα μέλη του Συμβουλίου θα ενημερωθούν και για την φερόμενη «επιτυχή γεώτρηση» του πλωτού γεωτρύπανου Φατίχ στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, για την οποία κάνει λόγο κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες την οποία επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Το Φατίχ βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στα ανοιχτά της Πάφου με πληροφορίες να μιλούν για κοίτασμα που φέρεται να φτάνει τα 170 δισ. κυβικά μέτρα. Σχετικές πληροφορίες διαβιβάστηκαν από αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα κράτη- μέλη.

Οι κυρώσεις ήταν υπό αίρεση μέχρι προχθές, ωστόσο οι τελικές διαβουλεύσεις με την Φρεντερίκα Μογκερίνι, την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, πέτυχαν την άρση της αβεβαιότητας αναφορικά με την επιβολή τους. Τα 28 μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να λάβουν μέτρα όπως ο περιορισμός της προενταξιακής βοήθειας, ο τερματισμός χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και η αναστολή των διαπραγματεύσεων για την συνολική συμφωνία των αερομεταφορών.

Στη Λευκωσία ο Νίκος Αναστασιάδης έλαβε την πρόταση του ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακκιντζί, σε σχέση με τη συνδιαχείριση των φυσικών πόρων του νησιού με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Κύπρου αν η κυπριακή Κυβέρνηση δεν αποδεχτεί την πρόταση για συνεργασία.

«Η πρόταση του κ. Ακιντζί για συνεργασία των δύο πλευρών στην Κύπρο σε θέματα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αποτυπώνοντας και την ακαμψία της γειτονικής χώρας στο θέμα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης συκγάλεσε πάντως Συμβούλιο Αρχηγών για την Τετάρτη προκειμένου να ενημερώσει τα υπόλοιπα κόμματα για τις εξελίξεις και την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Πηγή: Reader.gr