Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Γιατί τα κέρδη του πετρελαίου μπορεί να είναι μικρής διάρκειας

Γιατί τα κέρδη του πετρελαίου μπορεί να είναι μικρής διάρκειας

Διαφήμιση

Το Brent έχει καταγράψει φέτος ισχυρά κέρδη καθώς σε ετήσια βάση έχει ενισχυθεί κατά 36% και το αργό κατά 40%. Η συγκεκριμένη απόδοση στην αγορά του πετρελαίου οφείλεται στη δέσμευση των χωρών του ΟΠΕΚ να περιορίσουν την προσφορά πετρελαίου. Άλλος ένας παράγοντας είναι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Βενεζουέλα και το Ιράν την ίδια ώρα μάλιστα που σημειώνονται σημαντικές διαταραχές σε χώρες όπως η Νιγηρία και η Λιβύη οι οποίες πίεσαν περαιτέρω την προσφορά.

Υπήρξε σημαντική εξέλιξη κατά το Σαββατοκύριακο για την αγορά πετρελαίου. Η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να βάλει τέλος στις εξαιρέσεις για την αγορά ιρανικού πετρελαίου, του τέταρτου μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου του ΟΠΕΚ. Οι traders βρίσκονται εδώ και καιρό σε επιφυλακή για τις ενδείξεις. Ο Λευκός Οίκος αρχικά παραχώρησε εξαιρέσεις έξι μηνών στους μεγάλους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου πέρυσι. Το αρχικό σχέδιο ήταν να περιοριστεί η εξαγωγή του ιρανικού πετρελαίου μέχρι να φτάσει στο μηδέν και ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να το κάνει τώρα αυτό με κάθε κόστος. Αυτό ισοδυναμεί με απώλειες 700.000 έως 800.000 βαρέλια την ημέρα του ιρανικού πετρελαίου. Ο φόβος της κρίσης εφοδιασμού έχει επανέλθει και αυτό ωθεί την τιμή του πετρελαίου υψηλότερα σήμερα. Έχοντας αυτό υπ’ όψιν η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον ΟΠΕΚ διαβεβαίωσε ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καλύψει την έλλειψη προσφοράς.

Οι traders βλέπουν πως αυτό είναι ένα αισιόδοξο σενάριο. Ωστόσο κοιτάζοντας τις αγορές πετρελαίου σήμερα τα κέρδη δεν είναι τόσο εντυπωσιακά. Ο ΟΠΕΚ και η Σαουδική Αραβία μπορούν να αυξήσουν την παροχή πετρελαίου κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως χωρίς καμία κόπο. Ίσως, αυτός είναι ο λόγος που το ποσοστό κέρδους στην τιμή του πετρελαίου δεν είναι τόσο σημαντικό.

Για το αργό, η τιμή θα χρειαστεί να έχει κάποια ορμή για να διασπάσει το επίπεδο αντίστασης των $68, το επίπεδο τιμών στο οποίο έφτασε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Σε περίπτωση που διασπάσει αυτό το επίπεδο αντίστασης το επόμενο είναι τα $70. Τώρα σχετικά με την τιμή του Βrent το επίπεδο αντίστασης είναι το τα $77,41 το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο. Το υψηλότερο επίπεδο αντίστασης για το Brent είναι τα $80 τα οποία πολλοί επενδυτές είχαν αποκλείσει πριν όμως από τις τωρινές εξελίξεις.

Ο δείκτης μεταβλητότητας του πετρελαίου CBOE γνώρισε την μεγαλύτερη άνοδο σε σχεδόν 2 μήνες. Ένας σημαντικός παράγοντας πίσω από αυτή την άνοδο είναι η πιθανότητα ύπαρξης περαιτέρω αναταραχών στα γεωπολιτικά και οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Η Τεχεράνη δεν πρόκειται να καθίσει με δεμένα χέρια και να βλέπει τις ΗΠΑ αν οδηγεί τις εξαγωγές πετρελαίου της στο μηδέν. Είναι πιθανό ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα μπορούσε να κλείσει το Στενό του Χορμούζ, ο πέμπτος μεγαλύτερος δίαυλος μεταφοράς πετρελαίου. Αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές τακτικές που διαθέτει το Ιράν για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Συνοψίζοντας, δεν πιστεύω αναγκαστικά ότι η κατάργηση των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν είναι ένα αισιόδοξο σενάριο που θα διαρκέσει αρκετά για την αγορά του πετρελαίου. Τα κέρδη που η αγορά πετρελαίου έχει σημειώσει μπορεί να είναι μικρής διάρκειας. Χρειαζόμαστε σημαντική υποστήριξη από την εξίσωση της ζήτησης που σημαίνει μεγαλύτερους οικονομικούς αριθμούς από την Κίνα και τις ΗΠΑ και λιγότερες γεωπολιτικές εντάσεις.

(του Νaeem Aslam, Forbes, capital.gr)