Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ιράν: Θα έχουν αντίκτυπο ενέργειες των ΗΠΑ κατά πλοίων μας που μεταφέρουν πετρέλαιο στη Βενεζουέλα

Ιράν: Θα έχουν αντίκτυπο ενέργειες των ΗΠΑ κατά πλοίων μας που μεταφέρουν πετρέλαιο στη Βενεζουέλα

Διαφήμιση

17 05 2020 | 15:29
Για απάντηση στο ενδεχόμενο αμερικανικών ενεργειών κατά ιρανικών πλοίων που μεταφέρουν πετρέλαιο στη Βενεζουέλα, έκανε λόγο ιρανικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο την Παρασκευή (15/05).

Αυστηρή προειδοποίηση της Τεχεράνης στην Ουάσινγκτον, μέσω του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου του Ιράν, για απάντηση στο ενδεχόμενο αμερικανικών ενεργειών κατά πλοίων της ασιατικής χώρας που μεταφέρουν πετρέλαιο στη Βενεζουέλα.

Συγκεκριμένα, το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Nour μετέδωσε, την Παρασκευή (15/05), το εξής:

«Εάν οι ΗΠΑ, όπως και οι πειρατές, σκοπεύουν να δημιουργήσουν ανασφάλεια στις διεθνείς θαλάσσιες οδούς, θα ήταν ένα μεγάλο ρίσκο και αυτό σίγουρα θα είχε αντίκτυπο».

Το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλέστηκε αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες τα αμερικανικά πολεμικά πλοία ήταν καθ’ οδόν για να παρακολουθήσουν τα δεξαμενόπλοια στην Καραϊβική.

Την Πέμπτη (14/05), ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει πιθανές ενέργειες κατά των αποστολών με τα δεξαμενόπλοια.

«Δεν είναι μόνο ανεπιθύμητο από τις ΗΠΑ, αλλά είναι ανεπιθύμητο και από την περιοχή και εξετάζουμε μέτρα που μπορούν να ληφθούν», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον πίστευε με «υψηλό βαθμό βεβαιότητας» πως το Καράκας σκοπεύει να πληρώσει για το καύσιμο με χρυσό.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης του Ιράν στη Βενεζουέλα διέψευσε κατηγορηματικά τους αμερικανικούς ισχυρισμούς.

Επίσης, την Παρασκευή (15/05), στον λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στο Twitter αναρτήθηκαν φωτογραφίες τεσσάρων πολεμικών πλοίων της χώρας που είναι σε περιπολία στην Καραϊβική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε δεξαμενόπλοια που πλέουν υπό την ιρανική σημαία μεταφέρουν εξευγενισμένα καύσιμα στη Βενεζουέλα καθώς οι ΗΠΑ έχουν εξουθενώσει την οικονομία της Βενεζουέλας, μπλοκάροντας ακόμα και τις εισαγωγές σε απαραίτητους τομείς.

Ως αποτέλεσμα, τον Ιανουάριο, η χώρα αναγκάστηκε να κλείσει το τελευταίο διυλιστήριο, πράγμα που σημαίνει ότι αν και η κύρια εξαγωγή της είναι το πετρέλαιο, η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει τώρα έλλειψη καυσίμων.

Ύστερα από αναφορές για πιθανές αμερικανικές ενέργειες κατά της αποστολής, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάζα, χαρακτήρισε τις μελλοντικές πράξεις ως «περισσότερα στοιχεία για τον κόσμο που θα στείλουμε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

Ο ίδιος, σε ανάρτησή του στο Twitter, πρόσθεσε το εξής:

«Στο πλαίσιο της πανδημίας, η Ουάσινγκτον εντοπίζει πλοία που μεταφέρουν το πετρέλαιό μας και καύσιμα. Πρόκειται για βαριά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Βενεζουελάνων».

Sputnik Greece