Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Σε ιστορικά υψηλά οι εισαγωγές πετρελαίου από την Κίνα τον Mάϊο – Διακόσια τάνκερς αναμένονται στα λιμάνια της εντός του μήνα

Σε ιστορικά υψηλά οι εισαγωγές πετρελαίου από την Κίνα τον Mάϊο – Διακόσια τάνκερς αναμένονται στα λιμάνια της εντός του μήνα

Διαφήμιση

Δευτέρα 22/06/2020 – 06:35
Νέο ρεκόρ εισαγωγών πετρελαίου στην Κίνα αναμένεται τον Ιούνιο με αύξηση 20%
Συμφόρηση δεξαμενόπλοιων παρατηρείται στα ύδατα γύρω από τα κινεζικά λιμάνια πετρελαίου, καθώς οι αγοραστές έσπευσαν να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου των τελευταίων δύο μηνών, αλλά η δυναμικότητα αποθήκευσης στην ξηρά ήταν πολύ περιορισμένη για να απορροφήσει όλες τις αφίξεις, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Σύμφωνα με στοιχεία από την Kpler, το Bloomberg γράφει ότι μόνο αυτόν τον μήνα, αναμένεται να φτάσουν έως και 200 ​​πετρελαιοφόρα στα κινεζικά λιμάνια.
Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας αυξήθηκαν τον Μάιο σε ιστορικά υψηλά και συγκεκριμένα στα 11,34 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τον Ιούνιο.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία της Κίνας βρίσκεται σε γρήγορη πορεία προς την ανάκαμψη από την κρίση του κορωνοιού, με τον ημερήσιο μέσο όρο των εισαγωγών πετρελαίου τον Μάιο να αυξάνεται κατά 15% σε σχέση με το Απρίλιο και κατά 150.000 bpd περισσότερο από το προηγούμενο ρεκόρ εισαγωγών που έκαναν οι Κινέζοι αγοραστές τον περασμένο Νοέμβριο.

Ετήσια αύξηση 2% φέτος

Αυτό το μήνα θα μπορούσε να υπάρξει ένα ακόμη ρεκόρ, με την Kpler να προβλέπει ημερήσιο μέσο όρο έως και 14 εκατομμύρια bpd ή και περισσότερο, δηλαδή 20% περισσότερο από τον μέσο όρο του Μαΐου.
Νωρίτερα φέτος, μια δεξαμενή σκέψης που συνδέεται με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Κίνας CNPC δήλωσε ότι αναμένει πως οι κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου θα σημειώσουν ετήσια αύξηση 2% φέτος λόγω του χαμηλού περιβάλλοντος τιμών του πετρελαίου.

Αμφιβολίες για τις δυνατότητες αποθήκευσης

Υπάρχουν, ωστόσο, αμφιβολίες για το πόσο καιρό θα μπορούσε η Κίνα να συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο σε αυτές τις ποσότητες.
Το πραγματικό ποσοστό ανάκαμψης της ζήτησης πετρελαίου ενδέχεται να μην αναφέρεται με ακρίβεια, ενώ και η έλλειψη ακριβών δεδομένων σχετικά με τις δυνατότητες αποθήκευσης πετρελαίου της χώρας τροφοδοτεί την αβεβαιότητα.
Τα νέα για τη συμφόρηση των δεξαμενόπλοιων, επομένως, θα ενισχύσουν αυτές τις αμφιβολίες καθώς υποδηλώνουν ότι η δυναμικότητα αποθήκευσης εξαντλείται.
Οι εκτιμήσεις από την IHS Markit δείχνουν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου της Κίνας θα έχουν αυξηθεί κατά 440 εκατομμύρια βαρέλια το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους – η μεγαλύτερη εξαμηνιαία αύξηση των αποθεμάτων οπουδήποτε στον κόσμο.
Εάν οι εισαγωγές συνεχίσουν να αυξάνονται με ρυθμό ρεκόρ, η κινητή αποθήκευση μπορεί να γίνει η μόνη επιλογή.

www.worldenergynews.gr