Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Κ.Χατζηδάκης: Οι έρευνες υδρογονανθράκων θα προχωρήσουν κανονικά παρά τις τουρκικές προκλήσεις

Κ.Χατζηδάκης: Οι έρευνες υδρογονανθράκων θα προχωρήσουν κανονικά παρά τις τουρκικές προκλήσεις

Διαφήμιση

Δευτέρα 09/12/2019 – 08:43
Με σταθερότητα και αποφασιστικότητα η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας στο ΣΚΑΪ
Μήνυμα αποφασιστικότητας σε ό,τι αφορά την προώθηση του προγράμματος ερευνών υδρογονανθράκων, ανεξαρτήτως των τουρκικών προκλήσεων εξέπεμψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ.
Όπως είπε ο υπουργός «Η Ελλάδα υψώνει τη φωνή της και δεν παραιτείται των δικαίων της. Με σταθερότητα και αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της».
Πρόσθεσε δε ότι το ελληνικό πρόγραμμα ερευνών και εξορύξεων θα προχωρήσει κανονικά. «Δεν επηρεαζόμαστε από το τι κάνει η Τουρκία. Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε, προχωρούμε το πρόγραμμα κανονικά και με μεγάλη φροντίδα για το περιβάλλον» σημείωσε.

Απομονωμένη η Τουρκία

Αναφερόμενος στο ιστορικό των παραχωρήσεων ελληνικών οικοπέδων προς έρευνα ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα από το 2014 έχει παραχωρήσει 13 οικόπεδα σε Ιόνιο και Νότια της Κρήτης.
Επί ΣΥΡΙΖΑ παραχωρήθηκαν τέσσερα οικόπεδα, δυο στο Ιόνιο και δυο νοτίως της Κρήτης στα οποία μετέχουν: η γαλλική Total, η αμερικανική Exxon Mobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Μάλιστα ο υπουργός σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε στη Βουλή τις συμβάσεις παραχώρησης που ο ίδιος ως κυβέρνηση είχε υπογράψει και μάλιστα σε πανηγυρική εκδήλωση παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν από τις εκλογές του Ιουλίου..
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι οι δυο χώρες ούτε γειτονεύουν, ούτε έχουν αντικριστές ακτές και ότι το σύμφωνό τους δεν έχει καμία αξία.
«Η Ελλάδα κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης, παίζει σωστά τα χαρτιά της. Η Τουρκία είναι απομονωμένη στο γελοίο θέμα με τη Λιβύη. Καταδικάστηκε η στάση της από ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Αίγυπτο και ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η Ελλάδα υψώνει τη φωνή της δεν παραιτείται των δικαίων της με σταθερότητα και αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της».

Βαρόμετρο η παρουσία της ExxonMobil

Πρέπει να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, υπάρχει μεν ανησυχία για ενδεχόμενη τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή της Κρήτης, ωστόσο μεγάλης σημασίας είναι το γεγονός ότι για έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν αδειοδοτηθεί η αμερικανική ExxonMobil μαζί με την γαλλική Total.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι στην κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι παρενοχλούν οικόπεδα όπου δραστηριοποιούνται άλλες εταιρίες και όχι αυτά της αμερικανικής ExxonMobil.
Εν τω μεταξύ προετοιμασμένη για τις εξελίξεις ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο είναι Αθήνα, καθώς σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής τον επόμενο μήνα έχουν προγραμματιστεί έρευνες σε έκταση νοτιοδυτικά της Κρήτης έως ανατολικά της Ρόδου από ερευνητικό πλοίο υπό γαλλική σημαία για λογαριασμό τρίτης χώρας.
Στην Αθήνα, αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχει έντονη ανησυχία καθώς έτσι όπως ερμηνεύει η Άγκυρα τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης το τουρκικό ναυτικό θα έχει δικαίωμα να πραγματοποιήσει νηοψία στην ζώνη και συγκεκριμένα σε περιοχή που ξεκινά από τα νοτιανατολικά της Κρήτης με πορεία προς τα νοτιοδυτικά προς τη Λιβύη.

Η Γαλλία διαχρονικός σύμμαχος της Ελλάδας

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι η Γαλλία είναι διαχρονικός σύμμαχος της Ελλάδας.
«Ένας από τους βασικούς διαχρονικά συμμάχους της Ελλάδας και η μόνη χώρα που μίλησε υπέρ της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ είναι η Γαλλία. Υπάρχει μια ιστορική και στρατηγικά δομημένη συμμαχία» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος προσθέτοντας ότι η Γαλλία έχει συμφέροντα στη Μεσόγειο με τις γαλλικές εταιρείες που έχουν αναλάβει εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Έλληνας υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, υπενθύμισε ότι είχε συναντήσει τη γαλλίδα ομόλογό του στις αρχές Οκτωβρίου.
«Τη ρώτησα πώς θα απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και μου είπε ότι σκόπευε να στείλει πλοία στην περιοχή και την επόμενη μέρα έστειλε φρεγάτα και υποβρύχιο στο οικόπεδο που γαλλικές εταιρείες λειτουργούν στην ΑΟΖ της Κύπρου».
Παρατήρησε δε ότι δεν νομίζει πως χρειάζεται να υπενθυμίσει τίποτα στη γαλλίδα υπουργό. «Η Γαλλία έχει καταλάβει και κάνει τις κινήσεις της» επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

Την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζει την επόμενη κίνησή της με στόχο τη συγκρότηση ενός διπλωματικού μετώπου κατά της τουρκικής προκλητικότητας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ρίχνει λάδι στη φωτιά με νέες εμπρηστικές δηλώσεις.
«Στην ανατολική Μεσόγειο εμείς δε θέλουμε να πολεμήσουμε με κανένα, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια και να είναι αυτά» ανέφερε.

www.worldenergynews.gr