Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
«Καλπάζει» το πετρέλαιο – Άνοδος 2%

«Καλπάζει» το πετρέλαιο – Άνοδος 2%

Διαφήμιση

Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι τιμές στο πετρέλαιο, εν μέσω προσδοκιών για σύσφιξη στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, λίγο πριν την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Μάλιστα αρκετοί traders και τράπεζες αναμένουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν πάνω από τα 90 δολάρια ανά βαρέλι τον επόμενο μήνα.

Ειδικότερα, το αργό διεθνούς προέλευσης μπρεντ καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξεως του 1,98% ή κατά 1,56 σεντς, με την τιμή του να ξεπερνά τα 80 δολάρια το βαρέλι (80,36) την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του 1,81% ή κατά 1,28 σεντς στα 72,06 δολ. ανά βαρέλι.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2015, ενώ παρά το γεγονός ότι η παραγωγή της χώρας ανέρχεται στα 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως, η πρόσφατη υποτονική δραστηριότητα υποδεικνύει επιβράδυνση κατά το ερχόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent θα μπορούσε να ανέλθει στα 90 δολ. ανά βαρέλι μέχρι τα τέλη του έτους, και ακόμα και να ξεπεράσει τα 100 δολ. ανά βαρέλι το 2019, καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν αναμένεται να περιορίσουν την προσφορά.

Η JP Morgan αναμένει ότι οι κυρώσεις θα περιορίσουν τις εξαγωγές του Ιράν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η ελβετική ενεργειακή εταιρεία Mercuria κάνει λόγο για απώλειες οι οποίες μπορούν να αγγίξουν τα 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Παράλληλα, σημαντική ώθηση έδωσε και η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με την οποία ο Οργανισμός θα αυξήσει την παραγωγή του μόνο εάν το ζητήσουν οι πελάτες του, την ίδια στη στιγμή που οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ δεν αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τις μεσοπρόθεσμες εκλογές του Νοεμβρίου.

«Αναμένουμε ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ που έχουν διαθέσιμη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία, θα αυξήσουν την παραγωγή τους αλά δεν θα αντισταθμίσουν εντελώς την έλλειψη από το ιρανικό πετρέλαιο», ανέφερε ο Edward Bell, αναλυτής εμπορευμάτων της Emirates NBD.
Στην τελευταία της έκθεση για τις προοπτικές της αγοράς που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, η J.P. Morgan αναφέρει πως μια άνοδος στα 90 δολάρια το βαρέλι είναι πιθανή τους ερχόμενους μήνες λόγω των κυρώσεων στο Ιράν. Η τράπεζα αναφέρει ότι το μπρεντ και το αμερικανικό αργό θα κυμανθούν στα επίπεδα των 85 δολ/βαρέλι και 76 δολ/βαρέλι αντίστοιχα το επόμενο εξάμηνο.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr