Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
«Κλειστές» οι πόρτες των Χρηματιστηρίων για τις εταιρίες εξόρυξης πετρελαίου – Εξαίρεση η περίπτωση της Energean Oil

«Κλειστές» οι πόρτες των Χρηματιστηρίων για τις εταιρίες εξόρυξης πετρελαίου – Εξαίρεση η περίπτωση της Energean Oil

Διαφήμιση

Τετάρτη 19/06/2019
Οι χρηματαγορές είναι πλέον πολύ επιφυλακτικές λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και της τάσης για απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα

Η Energean Oil and Gas, βρίσκεται μεταξύ των ελάχιστον πετρελαϊκών εταιριών που κατάφεραν επιτυχημένη έκδοση μετοχών και εισαγωγή σε Χρηματιστήριο τα τελευταία χρόνια.
Αυτό επισημαίνεται σε άρθρο του Reuters, στο οποίο φιλοξενείται και δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της ελληνικής εταιρίας κ. Μαθιού Ρήγα, το οποίο περιγράφει την απροθυμία της διεθνούς αγοράς να συμμετέχει σε δημόσια προσφορά για μετοχές ευρωπαϊκών εταιριών πετρελαίου και αερίου.
Όπως επισημαίνει το άρθρο, η Energean ήταν μία εκ των ελάχιστων εταιριών που κατάφεραν την εισαγωγή των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου τα τελευταία χρόνια, ποντάροντας στην παραγωγή φυσικού αερίου από ισραηλινά κοιτάσματα και στις μακροπρόθεσμες συμβάσεις πώλησης του αερίου.
Η τιμή της μετοχής της Energean έχει κερδίσει πάνω από 90% από τότε που εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, τον περασμένο χρόνο.
Σύμφωνα με το άρθρο, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν οι επενδυτές σήμερα εμφανίζονται πολλοί επιφυλακτικοί στις νέες εκδόσεις μετοχών από πετρελαϊκές εταιρίες, θέτοντας το ερώτημα ποιός θα είναι ο ρόλος των εταιριών αυτών στην νέα αγορά χαμηλού άνθρακα που διαμορφώνεται μετά τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Στην… ουρά για τις χρηματαγορές

Έτσι, ενώ αρκετές ευρωπαϊκές εταιρίες του κλάδου περιμένουν στη σειρά για να εισέλθουν στο Χρηματιστήριο ή να εκδώσουν νέες μετοχές, βρίσκουν «κλειστές» ή πολύ επιφυλακτικές τις αγορές λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και της τάσης για απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.
Εταιρίες όπως η Okea της Νορβηγίας και οι βρετανικές Neptune, Chrysaor, Siccar Point και η Spirit Energy, είτε προετοιμάζονται είτε αναμένεται να σχεδιάσουν μια αρχική δημόσια προσφορά στο προσεχές μέλλον.
Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και η γερμανορωσική Wintershall Dea, η οποία πρόσφατα συγχωνεύτηκε με την ισραηλινή Ithaca Energy.
Ο συμβουλευτικός οίκος Wood Mackenzie υποστηρίζει ότι εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου συνολικής αξίας περίπου 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων θεωρούνται ως υποψήφιες για εισαγωγή σε Χρηματιστήρια μέσα στα επόμενα χρόνια.
Ιστορικά, οι τιμές των μετοχών των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου ανεβαίνουν μετά από κάποια μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην ανάκαμψη των τιμών.
Αυτή τη φορά όμως η κατάσταση είναι διαφορετική.
Η ανάκαμψη των τιμών του αργού που ακολούθησε την ύφεση του 2014, τη χειρότερη εδώ και δεκαετίες, ήταν αργή και καθόλου ομαλή, εν μέσω της αυξανόμενης παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και της ευρύτερης αβεβαιότητας σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ζήτηση πετρελαίου, καθώς μεγάλες οικονομίες μεταβαίνουν σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.
«Οι δημόσιες εγγραφές τείνουν να γίνονται όταν οι αγορές είναι ζεστές και οι αποτιμήσεις είναι υψηλές, αυτό όμως δεν ισχύει για τον τομέα της ενέργειας σήμερα», δήλωσε στο Reuters ο Bertrand Born, διαχειριστής χαρτοφυλακίου για παγκόσμιες μετοχές στο γερμανικό διαχειριστή κεφαλαίων DWS.

Ασφάλεια απόδοσης της επένδυσης

«Μία ανοδική τάση της τιμής του πετρελαίου δεν είναι αρκετή πια. Πρέπει να προσφέρεται στους επενδυτές τουλάχιστον μερική, αν όχι ολοκληρωμένη, ασφάλεια απόδοσης της επένδυσής τους, ανεξάρτητα από τις χρηματιστηριακές τιμές του προϊόντος», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Μάθιος Ρήγας.
«Δεν αρκεί να λέει κάποιος ότι έχει αυτόν τον εκπληκτικό γεωλόγο ή τη γνώση για ένα πιθανό κοίτασμα…. Όταν μία ενεργειακή εταιρία συνεχίζει να επενδύει μόνον στο πετρέλαιο, αυτό σήμερα, από της σκοπιά των επενδυτών, είναι αυτοκτονικό». κατέληξε ο κ. Ρήγας .
Ενδεικτικό των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζουν πια οι πετρελαϊκές εταιρίες είναι ότι η νορβηγική Okea μείωσε την τιμή προσφοράς ανά μετοχή την και ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει την εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Όσλο.
Ο Sam Laidlaw, εκτελεστικός πρόεδρος της πετρελαϊκής Neptune, την οποία στηρίζουν τα funds Carlyle Group και CVC Capital Partners, δήλωσε ότι δεν τον πιέζει ο χρόνος για τη δημόσια προσφορά της εταιρείας του.
Το πρώτο τρίμηνο του 2019, οι ευρωπαϊκές δημόσιες εγγραφές υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή της οικονομικής κρίσης του 2008, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με την Brexit και η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας περιόρισαν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον.
«Το κλίμα στην αγορά δεν είναι πια τόσο ισχυρό όσο ήταν κάποτε για τις επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία, που σχετίζονται με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο … κινούμαστε προς μια οικονομία χαμηλότερου άνθρακα», δήλωσε ο Les Thomas, διευθύνων σύμβουλος της Ithaca, του ισραηλινού ομίλου Delek

www.worldenergynews.gr