Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ξεκινούν το Δεκέμβριο νέες σεισμικές έρευνες – έρχεται για πρώτη φορά από το 2013 το πλοίο της PGS

Ξεκινούν το Δεκέμβριο νέες σεισμικές έρευνες – έρχεται για πρώτη φορά από το 2013 το πλοίο της PGS

Διαφήμιση
 

Σήμερα αναμένεται να δημοσιευθεί σε εξειδικευμένα διεθνή περιοδικά της πετρελαϊκής βιομηχανίας μία ανακοίνωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων εξαιρετικής σημασίας. 

Σε αυτή την ανακοίνωση θα γίνεται γνωστό ότι η ΕΔΕΥ ξεκινά άμεσα τρεις διαδικασίες:

-Πρώτον τη διενέργεια νέων σεισμικών καταγραφών νοτίως της Κρήτης σε μία περιοχή 46.000 km² όπου έχουν ήδη γίνει σεισμικές καταγραφές κατά την προηγούμενη έλευση της PGS στη χώρα μας το 2013. Οι νέες καταγραφές θα έχουν αλλαγμένη διεύθυνση από ανατολή προς δύση (το 2013 είχαν τραβηχθεί γραμμές από βορά προς νότο). 

-Δεύτερον θα προχωρήσει στην πύκνωση των καταγραφών στην περιοχή δυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου σε μία έκταση 11.000 km². 

-Τρίτον η PGS ξεκινά άμεσα την επανεπεξεργασία των παλιών δεδομένων που συνελέγησαν στην περιοχή του Ιονίου με νέο αλγόριθμο και τεχνική επεξεργασίας. Η επανεπεξεργασία αφορά σε μια έκταση 26.000 km².   

Στόχος της ΕΔΕΥ είναι μέσω των ανακοινώσεων να γνωστοποιηθεί  στην διεθνή πετρελαϊκή αγορά η πρόθεση της ελληνικής διαχειριστικής αρχής να ξεκινήσει νέο γύρο σεισμικών καταγραφών ώστε να προκληθεί ενδιαφέρον σε εταιρείες του κλάδου, που πιθανό να κινηθούν για να προαγοράσουν τα νέα σεισμικά πακέτα. Η προαγορά των πακέτων σεισμικών, εφόσον στεφθεί με επιτυχία θα οδηγήσει στην κάλυψη των εξόδων της PGS ώστε και ο νέος γύρος των σεισμικών καταγραφών να μην επιβαρύνει την ΕΔΕΥ (το αντίθετο μάλιστα ανάλογα με το ενδιαφέρον και τις προαγορές, πιθανόν να προκύψουν και έσοδα).

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι εφόσον όλα πάνε καλά τότε το σκάφος της PGS θα έρθει στην Ελλάδα κατά το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου, που θεωρείται η ιδανική περίοδος. Και αυτό διότι τότε δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση για σεισμικές καταγραφές ιδιαίτερα στην περιοχή της δυτικής Αφρικής όπου αυτή την περίοδο είναι απασχολημένα τα περισσότερα ειδικά σκάφη. Αυτό σημαίνει ότι και το κόστος είναι μειωμένο. Παράλληλα και για περιβαλλοντικούς λόγους προστασίας των κητοειδών ο χειμώνας θεωρείται η ιδανική περίοδος.  

Εκτός όμως από τις σεισμικές έρευνες, προχωρούν σύμφωνα με πληροφορίες και οι διεργασίες για το νέο διαγωνισμό που θα αφορά στα νότια της Κρήτης και ο οποίος προκλήθηκε μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων, της αμερικανικής ExxonMobil  και της γαλλικής Total. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη αποσταλεί η διεθνής πρόσκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της ΕΕ. Το πολυσέλιδο κείμενο με τους όρους του διαγωνισμού αναμένεται να μεταφραστεί σε 24 γλώσσες και να δημοσιευτεί  εντός του Σεπτεμβρίου, εκκινώντας με αυτόν τον τρόπο τη διαγωνιστική διαδικασία.

πηγή: Χρήστος Στεφάνου , energypress.gr