Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Κυπριακή ΑΟΖ: Οπισθοχωρούν ΕΝΙ – Total μπροστά στην τουρκική επιθετικότητα

Κυπριακή ΑΟΖ: Οπισθοχωρούν ΕΝΙ – Total μπροστά στην τουρκική επιθετικότητα

Διαφήμιση

4/11/2019
Οι επικεφαλής της κοινοπραξίας προσανατολίζονται να αποχωρήσουν από το τεμάχιο 7 και να κατευθυνθούν σε άλλο, εκτός τουρκικής ακτίνας δράσης
Ανακρούει πρύμναν από το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ η ιταλογαλλική κοινοπραξία εξορύξεων ENI-TOTAL, δύο μήνες πριν την επανέναρξη των γεωτρητικών δραστηριοτήτων, καθώς, όπως φαίνεται, οι ανησυχίες που είχε εκφράσει ο CEO της ιταλικής ENI Κλάουντιο Ντεσκάλτσι για το κλίμα έντασης που έχει προκαλέσει η Τουρκία στο συγκεκριμένο τεμάχιο φαίνεται να αλλάζουν τον αρχικό προγραμματισμό. Όπως είχε πει ο Ντεσκάλτσι, «αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις» και η τουρκική προκλητικότητα περιμετρικά της κυπριακής ΑΟΖ έχει ως αποτέλεσμα οι επικεφαλής της κοινοπραξίας να προσανατολίζονται σε άλλο τεμάχιο, εκτός τουρκικής ακτίνας δράσης.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κύπρου», το σενάριο της μετακίνησης σε άλλο ενεργειακό τεμάχιο εντός της ΑΟΖ της Κύπρου αποδίδεται σε λόγους συμβατικών υποχρεώσεων. Ωστόσο, από το «κάδρο» των όποιων επόμενων αποφάσεων δεν μπορούν να μην υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας.

Πηγές, πάντως, που γνωρίζουν τα όσα συμβαίνουν, εκτιμούν ότι οποιαδήποτε απόφαση για μετακίνηση σε άλλο ενεργειακό τεμάχιο δεν συνιστά υποχώρηση της κοινοπραξίας, αλλά μια αλλαγή τακτικής.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Άγκυρα είχε στείλει μήνυμα προς την Κύπρο, αλλά και τις εταιρείες TOTAL και ENI ότι δεν θα επιτρέψει έρευνες ή εξορύξεις στο οικόπεδο 7.

 

https://www.protothema.gr