Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Κύπρος: Σε αναμονή το «Γιαβούζ» χωρίς βοηθητικά – Δύο εκ των τριών δεν αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους

Κύπρος: Σε αναμονή το «Γιαβούζ» χωρίς βοηθητικά – Δύο εκ των τριών δεν αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους

Διαφήμιση

10 07 2019 | 08:35
Κολλημένο στη θέση που ήταν από τα ξημερώματα της Δευτέρας, χωρίς να έχει ξεκινήσει την παράνομή του δραστηριότητα, παραμένει το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz. Κι αυτό επειδή κανένα από τα τρία δηλωμένα μέσω της παράνομης τουρκικής Navtex βοηθητικά σκάφη, αν και είναι έτοιμα και φορτωμένα, δεν προχώρησε ακόμη σε κίνηση προς το τουρκικό γεωτρύπανο και εκφόρτωση των απαραίτητων υλικών και της ειδικής λάσπης που είναι απαραίτητη ως λιπαντικό για την έναρξη της γεώτρησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», το ένα εκ των τριών πλοίων υποστήριξης, το Vos Prince, που βρισκόταν τις τελευταίες μέρες στο λιμάνι της Σελεύκειας, μετά την κίνηση του Yavuz σε κυπριακά ύδατα, αποχώρησε και βρίσκεται καθ’ οδόν προς το λιμάνι του Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου. Στο αγκυροβόλιο της Σελεύκειας παραμένει το δεύτερο πλοίο υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων, το Vos Prime, χωρίς όμως οποιαδήποτε δραστηριότητα. Όπως έγραψε χθες ο «Φ», σε σχετικά ερωτήματα της εφημερίδας προς την ιδιοκτήτρια των δύο πλοίων, την ολλανδική Vroon Offshore, η εταιρεία απάντησε ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί με το Yavuz, εφόσον η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί σε κυπριακά ύδατα.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι καμία απάντηση δεν έλαβε ο «Φ» στα ίδια ερωτήματα που τέθηκαν στην PACC Offshore Services της Σιγκαπούρης, ιδιοκτήτριας του τρίτου πλοίου που αναφέρεται στην τουρκική Navtex ότι θα συμμετέχει στη γεώτρηση, του POSH SINCERO.

Χθες το μεσημέρι, υπήρξε πτήση ελικοπτέρου τύπου AW139 από τα Άδανα προς το γεωτρύπανο Yavuz, νότια του Ακρωτηρίου του Αποστόλου Αντρέα, προφανώς για μεταφορά προσωπικού. Το ελικόπτερο που χρησιμοποιήθηκε, με νηολόγιο A7-GHO, ανήκει στην Gulf Helicopters του Κατάρ, που εξυπηρετεί δεύτερη γεώτρηση που πραγματοποιείται σε τουρκικά ύδατα στις ακτές της Κιλικίας. Αναμένεται ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ενέργειες ενημέρωσης του Κατάρ για το παράνομο της δραστηριότητας αυτής.

Στο μεταξύ, για δεύτερη φορά τις τελευταίες μέρες –και για πρώτη φορά τόσο εκτεταμένα– η Τουρκία έστειλε χθες μη επανδρωμένο αεροπλάνο (UAV) τύπου ANKA που διαθέτει κυρίως το πολεμικό της ναυτικό, το οποίο πετούσε για σχεδόν πέντε ώρες σε ύψος 18.000 ποδών, από τα ανατολικά της Κύπρου και την περιοχή που βρίσκεται το Yavuz μέχρι και δυτικά της Πάφου, όπου βρίσκεται το Fatih. Να σημειωθεί ότι την Τρίτη ο τουρκικός Τύπος αναφέρθηκε σε πτήσεις άλλου τύπου μη επανδρωμένων αεροπλάνων –τύπου Bayraktar TB2– ωστόσο όλα τα δεδομένα δείχνουν πως πρόκειται για ένα από τα μήκους 17 μέτρων και βάρους 1.600 κιλών μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου ΑΝΚΑ που μεταφέρει διαφόρων τύπων κάμερες και ραντάρ, που μεταδίδουν απευθείας σήμα στο κέντρο ελέγχου στην Τουρκία.

Το UAV πετούσε, από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 3:00 το απόγευμα, πρώτα προς το Yavuz κάνοντας και σειρά κύκλων πάνω από αυτό, μετά βόρεια μεταξύ των ακτών Κύπρου και Τουρκίας, με κύκλους αναγνώρισης κάποιων σκαφών που εντόπισε και, τέλος, δυτικά πάνω από το Fatih και τη γύρω περιοχή.

Στον χάρτη με κίτρινη γραμμή η πτήση του ελικοπτέρου και με μπλε γραμμή η πορεία του UAV.

του Πέτρου Θεοχαρίδη, Φιλελεύθερος