Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Κύπρος: Ξεχείλισαν τα ντεπόζιτα καυσίμων στο Βασιλικό

Κύπρος: Ξεχείλισαν τα ντεπόζιτα καυσίμων στο Βασιλικό

Διαφήμιση

04 05 2020 
Είναι γεμάτο μέχρι και το τελευταίο πιθάρι, ήταν η χαρακτηριστική απάντηση ηγετικού στελέχους του τομέα των καυσίμων της Κύπρου, στην ερώτηση αν υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι ελεύθεροι για να αποθηκευτούν καύσιμα αυτή την περίοδο που οι τιμές τους είναι ιστορικά χαμηλές.

Στο μεγαλύτερο τερματικό αποθήκευσης υγρών καυσίμων της Κύπρου, αυτό της VTTV στο Βασιλικό, η πληρότητα των 28 τεράστιων δεξαμενών είναι της τάξης του 99,1%. Συγκεκριμένα, από τη συνολική χωρητικότητα των 550.000 μετρικών τόνων, αυτή τη στιγμή οι δεξαμενές είναι γεμάτες με 545.000 μετρικούς τόνους.

Όπως εξηγεί στον «Φ» ο επικεφαλής της VTTV, Γιώργος Παπαναστασίου, τις τελευταίες εβδομάδες η πληρότητα έχει φτάσει σε οριακά επίπεδα και οι ελάχιστες δυνατότητες επιπλέον αποθήκευσης αφορούν μόνο ενδεχόμενη πολύ μικρή προσθήκη για λογαριασμό του ΚΟΔΑΠ (Κυπριακού Οργανισμού Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών) για καύσιμα τύπων που χρησιμοποιούνται στην Κυπριακή αγορά. Ο ΚΟΔΑΠ διατηρεί μεγάλο μέρος των αναγκαίων αποθεμάτων για 90 μέρες της Κύπρου στο τερματικό αυτό.

Το τερματικό της VTTV στο Βασιλικό έχει αυτή τη στιγμή αποθηκευμένα καύσιμα του ΚΟΔΑΠ, Κυπριακών εταιρειών πετρελαιοειδών με τις οποίες συνεργάζεται, αλλά και σημαντικές ποσότητες για λογαριασμό διεθνών εμπόρων καυσίμων. Ένα μεγάλο μέρος των ποσοτήτων που αποθηκεύονται για λογαριασμό διεθνών εμπόρων καυσίμων, αναμένεται ότι θα παραμείνουν για σημαντικό χρονικό διάστημα, ώστε να διατεθούν με ψηλό κέρδος όταν ανέβουν οι τιμές.

Ωστόσο, ένα άλλο σημαντικό μέρος των καυσίμων αυτών διακινείται, δηλαδή φεύγουν καύσιμα και έρχονται άλλα κυρίως από Μ. Ανατολή και Μαύρη Θάλασσα. Μάλιστα αυτό το διάστημα, παρά την καθήλωση της διεθνούς κατανάλωσης καυσίμων, η κίνηση των τάνκερ στην προβλήτα της VTTV είναι αυξημένη, ενώ ιδιαίτερα αυξημένα είναι και τα μέτρα και οι διαδικασίες προστασίας από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο επικεφαλής της VTTV, δεν έκρυψε απαντώντας σε ερώτηση του «Φ», ότι αυτή είναι περίοδος που έχουν αυξηθεί και οι χρεώσεις αποθήκευσης, όπως σε όλο τον κόσμο. Όταν η παραγωγή είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση, χρειάζεται αποθήκευση και η ζήτηση τέτοιων χώρων είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, οπότε είναι μία περίοδος που ευνοεί τα τερματικά, σε αντίθεση με άλλες μακρές περιόδους που ισχύει το αντίθετο, εξηγεί ο Γιώργος Παπαναστασίου.

Γεμάτες είναι οι 18 δεξαμενές της ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ στο δικό της τερματικό στο Βασιλικό που εγκαινιάστηκε επίσημα προ τετραμήνου, αναφέρει στον «Φ» ο επικεφαλής της εταιρείας Ντίνος Λευκαρίτης. Το τερματικό της ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ, είναι συνολικής χωρητικότητας 113.000 κυβικών μέτρων, όλων των τύπων υγρών καυσίμων.

(του Πέτρου Θεοχαρίδη, Φιλελεύθερος Κύπρου)