Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Μεγάλη μείωση στις εξαγωγές πετρελαίου του ΟΠΕΚ + τον Μάιο – Πτώση κατά 5,96 mbpd, σε 13 ημέρες

Μεγάλη μείωση στις εξαγωγές πετρελαίου του ΟΠΕΚ + τον Μάιο – Πτώση κατά 5,96 mbpd, σε 13 ημέρες

Διαφήμιση

Οι εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας έχουν κατά μέσο όρο διαμορφωθεί σε 7,26 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, μειωμένες κατά 2,24 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα
Ο ΟΠΕΚ + μείωσε τις εξαγωγές πετρελαίου του το πρώτο εξάμηνο του Μαΐου, σύμφωνα με εταιρείες που παρακολουθούν τις αποστολές, υποδηλώνοντας μια ισχυρή αρχή για τη συμμόρφωση με την νέα συμφωνία περικοπής παραγωγής.

Ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου, η Ρωσία και άλλοι σύμμαχοι, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ +, μείωσαν την προσφορά κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από την 1η Μαΐου για να αντισταθμίσουν τη μείωση τιμών και ζήτησης που προκλήθηκε από το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Η Kpler, μια εταιρεία που παρακολουθεί τις ροές πετρελαίου, δήλωσε ότι οι εξαγωγές θαλάσσιου πετρελαίου του ΟΠΕΚ + μειώθηκαν κατά 6,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον τελευταίο μήνα στα 27 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, χαρακτηρίζοντας την πτώση «εκπληκτική αντιστροφή» από τον Απρίλιο, όταν οι παραγωγοί αντλούσαν κατά βούληση.

Η Petro-Logistics, εταιρεία παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων, υπολόγισε ότι οι παραγωγοί μείωσαν τις εξαγωγές κατά 5,96 εκατομμύρια bpd για τις πρώτες 13 ημέρες του Μαΐου σε σύγκριση με τους μέσους όρους του Απριλίου – μια «μαζική» πτώση, ανέφερε η εταιρεία σε ένα tweet.

Από αυτές, οι εξαγωγές του ΟΠΕΚ μειώθηκαν κατά 4,85 εκατομμύρια bpd τις πρώτες δύο εβδομάδες του μήνα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Petro-Logistics Daniel Gerber στο Reuters.

Σύμφωνα με την Kpler, η Σαουδική Αραβία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση. Οι εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας έχουν κατά μέσο όρο διαμορφωθεί σε 7,26 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, μειωμένες κατά 2,24 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η Ρωσία επίσης μεγάλη μείωση σημειώνει 922.000 bpd τον Μάιο.

Το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επίσης μειώσει σημαντικά τις αποστολές. Οι δύο χώρες έχουν φορτώσει συνολικά 4,25 εκατομμύρια bpd σε πλοία για εξαγωγή, πτώση 1,26 εκατομμυρίων bpd το μήνα.

Ωστόσο, το Ιράκ μείωσε τις εξαγωγές μόνο κατά 265.000 bpd, υποδηλώνοντας ότι ο νούμερο 2 παραγωγός του ΟΠΕΚ πρέπει να κάνει περισσότερα για να πραγματοποιήσει την υποσχεμένη περικοπή του 1,06 εκατομμυρίων bpd στο σύνολό του.

Τα στοιχεία του Refintiv Eikon υποδηλώνουν μεγαλύτερη μείωση. Οι εξαγωγές του Νότιου Ιράκ ήταν κατά μέσο όρο 2,73 εκατομμύρια bpd τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, σύμφωνα με την Refinitiv, μείωση άνω των 600.000 bpd από τον Απρίλιο.

Αλλά η Νιγηρία, η οποία μοιάζει με το Ιράκ ήταν καθυστερημένη στο να κάνει το μερίδιό της στις προηγούμενες περικοπές του ΟΠΕΚ +, προφανώς δεν έχει ακόμη μειώσει τις εξαγωγές.

Οι εξαγωγές αργού Νιγηρίας διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο 1,82 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, από τον Απρίλιο.

Η συμφωνία ΟΠΕΚ + ισχύει για την παραγωγή, επομένως οι εξαγωγές δεν παρέχουν την πλήρη εικόνα της συμμόρφωσης, καθώς οι αποσύρσεις αργού από την αποθήκευση μπορούν να ενισχύσουν προσωρινά τις εξαγωγές.

Ο ΟΠΕΚ άντλησε 30,25 εκατομμύρια bpd τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters και πρέπει να μειώσει την παραγωγή κατά 6,97 εκατομμύρια bpd αυτό το μήνα για να συμμορφωθεί με τον νέο στόχο.

Έρευνες σχετικά με τη συμμόρφωση του Μαΐου από το Reuters και άλλους θα αρχίσουν να δημοσιεύονται στο τέλος του μήνα.

www.worldenergynews.gr