Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ντονμέζ: Στη Μεσόγειο δεν είμαστε μουσαφίρηδες, αλλά σπιτονοικοκύρηδες

Ντονμέζ: Στη Μεσόγειο δεν είμαστε μουσαφίρηδες, αλλά σπιτονοικοκύρηδες

Διαφήμιση

20 12 2019 | 08:43
Ζωτικής σημασίας» χαρακτήρισε τη συμφωνία με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, μιλώντας σε συνέδριο για την ενέργεια στο Μπάτμαν της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι κανείς δεν θα μπορεί να κάνει ρούπι στην ανατ. Μεσόγειο χωρίς την άδεια της Τουρκίας.

«Υπογράψαμε μία συμφωνία με τη Λιβύη ζωτικής σημασίας. Το μνημόνιο για τις θαλάσσιες αρμοδιότητες στη Μεσόγειο πέρασε από τη τουρκική εθνοσυνέλευση. Χαλάσαμε τα παιχνίδια τους. Κανένας δεν θα μπορεί να κάνει έρευνα στην περιοχή χωρίς την άδειά μας. Κι αυτός θα συνεχίσει να είναι ο στόχος μας. Δεν κάνουμε βήμα πίσω σε αυτό το θέμα. Στη Μεσόγειο δεν είμαστε μουσαφίρηδες, είμαστε σπιτονοικοκύρηδες», δήλωσε εμφαντικά ο Φατίχ Ντονμέζ, προσθέτοντας ότι «στη Μεσόγειο δεν θα σφετεριστούμε κανενός δικαίωμα αλλά ούτε θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα των ομογενών μας που ζουν στην Κύπρο».

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας επανέλαβε ότι η Άγκυρα θα διεξάγει 5 νέες γεωτρήσεις στην ανατ. Μεσόγειο το 2020, καθώς στόχος της είναι «μία ανεξάρτητη ενεργειακά και ισχυρή Τουρκία. Οι γεωτρήσεις μας για υδρογονάνθρακες στις θάλασσες συνεχίζονται. Το βλέπουμε ως ένα έργο απαραίτητο για το μέλλον της χώρας μας», τόνισε. Ενώ χαρακτήρισε «σπουδαίο» τον αγώνα που δίνει τώρα η Τουρκία στην ανατ. Μεσόγειο με τη Λιβύη και άλλες χώρες.

«Οι έρευνες και οι γεωτρήσεις που ξεκινήσαμε με τα 4 πλοία μας συνεχίζονται προς πάσα κατεύθυνση. Είναι σπουδαίος ο αγώνας που διεξάγουμε στη Λιβύη και σε άλλες χώρες. Τα πλοία μας Φατίχ και Γιαβούζ συνεχίζουν τις γεωτρήσεις τους σε βάθος 4 χιλιάδων μέτρων. Τα πλοία Μπαρμπαρός και Ορούτς Ρέις ακτινογραφούν τις θάλασσές μας. Διαθέτουμε τα καλύτερα πλοία από τεχνολογικής άποψης», κόμπασε ο Φατίχ Νατονμέζ, συμπληρώνοντας ότι αποστολή το καινούριου γεωτρύπανου, που σχεδιάζει να αγοράσει η Τουρκία, θα είναι γεωτρήσεις τόσο στη Μεσόγειο όσο και τη Μαύρη Θάλασσα.

της Μαρίας Ζαχαράκη, Έθνος