Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
ΟΠΕΚ: H ζήτηση ανακάμπτει σταδιακά αλλά το πλεόνασμα πετρελαίου παραμένει το 2020

ΟΠΕΚ: H ζήτηση ανακάμπτει σταδιακά αλλά το πλεόνασμα πετρελαίου παραμένει το 2020

Διαφήμιση

Τετάρτη 17/06/2020 – 20:19
Στο 84% με 87% εκτιμάται η συμμόρφωση τον Μάιο
Ο κόσμος αντιμετωπίζει πλεόνασμα πετρελαίου το 2020, ακόμη και όταν η ζήτηση ανακάμπτει σταδιακά ενώ οι περικοπές από τους παραγωγούς συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της αγοράς, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΠΕΚ την Τετάρτη 17/6/2020.

Η τελευταία μηνιαία έκθεση από τον Οργανισμό των χωρών εξαγωγής πετρελαίου αυξάνει δυνητικά την πίεση στον όμιλο και τους συμμάχους του, γνωστός ως ΟΠΕΚ +, για τον περιορισμό της προσφοράς.
Ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η ζήτηση θα μειωθεί κατά 6,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) το δεύτερο εξάμηνο του 2020, λιγότερο από των 11,9 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, με μια «σταδιακή ανάκαμψη» μέχρι το τέλος του έτος.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταρρεύσει, καθώς τα lockdowns για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού έχουν περιορίσει τα ταξίδια και την οικονομική δραστηριότητα. Ενώ ορισμένα κράτη στην Ευρώπη και την Ασία έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς, η ανησυχία για νέα κρούσματα έχει διατηρήσει τις τιμές.

Για να αντιμετωπίσει τη μείωση της ζήτησης, ο ΟΠΕΚ + – που περιλαμβάνει τη Ρωσία – συμφώνησε σε μείωση ρεκόρ της προσφοράς που ξεκίνησε την 1η Μαΐου, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες δήλωσαν ότι θα αντλήσουν λιγότερα.Ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι αυτά βοήθησαν ήδη.
«Η αγορά πετρελαίου υποστηρίχθηκε έντονα από τη μείωση του παγκόσμιου πλεονάσματος αργού πετρελαίου, χάρη κυρίως στην ιστορική συμφωνία εθελοντικής προσαρμογής της παραγωγής», ανέφερε.

Περικοπές και πλεόνασμα

Παρά τις περικοπές που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, ο ΟΠΕΚ σημείωσε ακόμη πλεόνασμα στην αγορά φέτος, εν μέρει επειδή αναμένει τώρα ότι η προσφορά από τις εκτός ΟΠΕΚ χώρες θα είναι περίπου 300.000 bpd υψηλότερη από ό, τι εκτιμούσε προηγουμένως.
Μια τεχνική επιτροπή του ΟΠΕΚ + και μια υπουργική επιτροπή συναντιούνται την Τετάρτη και την Πέμπτη για να εξετάσουν τον αντίκτυπο της περικοπής του εφοδιασμού και να επιδιώξουν καλύτερη συμμόρφωση από εκείνους που δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει το μερίδιό τους, όπως το Ιράκ και η Νιγηρία.
Το Brent διαπραγματεύτηκε πάνω από 40 $ το βαρέλι μετά την ανακοίνωση της έκθεσης από το χαμηλό 21 ετών κάτω από τα 16 $ που έφτασε τον Απρίλιο.

Στην έκθεση, ο ΟΠΕΚ δεν μείωσε περαιτέρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2020, μετά από απότομες περικοπές τους προηγούμενους μήνες. Ωστόσο, παραμένουν κίνδυνοι για κατανάλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το σύμφωνο εφοδιασμού συνεπάγεται μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ + κατά 9,7 εκατομμύρια bpd τον Μάιο και τον Ιούνιο. Ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε στις 6 Ιουνίου να παρατείνει την περικοπή για έναν ακόμη μήνα, μια απόφαση που ανέφερε ο ΟΠΕΚ ότι η αγορά δέχηκε καλά.

Στην έκθεσή του, ο ΟΠΕΚ ανέφερε ότι είχε μειώσει την προσφορά τον Μάιο κατά 6,3 εκατομμύρια bpd σε 24,2 εκατομμύρια bpd. Αυτό ισοδυναμεί με 84% συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις, σύμφωνα με τον υπολογισμό του Reuters – υψηλότερο από ορισμένες εκτιμήσεις.
Η συνολική συμμόρφωση του ΟΠΕΚ + ανήλθε στο 87% τον Μάιο, ανέφερε πηγή του Reuter την Τετάρτη.

Ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η ζήτηση για αργό πετρέλαιο φέτος θα διαμορφωθεί στα 23,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, μειωμένα κατά 700.000 βαρέλια την ημέρα από τον περασμένο μήνα, υποδηλώνοντας ότι πρέπει να μειώσει περίπου 600.000 βαρέλια την ημέρα από το ρυθμό του Μαΐου για να αποφευχθεί το πλεόνασμα.

www.worldenergynews.gr