Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Πάιατ: Είμαστε ενθουσιασμένοι για το ενδεχόμενο επέκτασης της συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ στις ΑΠΕ

Πάιατ: Είμαστε ενθουσιασμένοι για το ενδεχόμενο επέκτασης της συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ στις ΑΠΕ

Διαφήμιση

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έστειλε, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, «ένα σαφές μήνυμα όσον αφορά την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας αλλά και την εκτίμηση των ΗΠΑ για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη επιτευχθεί», επισημαίνει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό υπογράμμισε ότι «η διμερής σχέση μας ήταν πάντα ισχυρή, αλλά σήμερα είναι καλύτερη από ό,τι ήταν εδώ και πολλές δεκαετίες. Νομίζω ότι επωφελούμαστε από την πολλή σκληρή δουλειά που έχει γίνει και από τις δύο κυβερνήσεις, την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ελλάδα και τους Έλληνες στη διάρκεια μιας δύσκολης οικονομικής περιόδου αλλά και τη σαφή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να εργαστεί για την ανάπτυξη της διμερούς σχέσης». 
 

Σε ερώτηση σχετικά με την ενέργεια, ο κ. Πάιατ ανέφερε τα εξής:

Έχουμε μια εξαιρετική σχέση ενεργειακής διπλωματίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Τίλερσον έδωσε μια σημαντική ομιλία πριν λίγες μέρες, στην Ουάσιγκτον, όπου μίλησε για το αμερικανικό πλαίσιο πολιτικής για την Ευρώπη και τόνισε τη σημασία στήριξης της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού. Η Ελλάδα αποτελεί κρίσιμο μέρος αυτής της ατζέντας. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας, όταν ήταν στην Ουάσινγκτον, μίλησε για σημαντικά έργα όπως ο TAP, όπως ο IGB Interconnector, η FSRU, η πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, όπου ελπίζουμε να δούμε έναν επενδυτή από την Αμερική. Μίλησε για την πρόθεση της Ελλάδας να γίνει το τρίτο κράτος-μέλος της ΕΕ που θα αρχίσει να εισάγει αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Όλα αυτά είναι βήματα που απεικονίζουν τον αναδυόμενο ρόλο της Ελλάδας ως ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου, αλλά και τη σύγκλιση της αμερικανικής ατζέντας ενεργειακής διπλωματίας στην Ευρώπη με το έργο που έχουν κάνει ο πρωθυπουργός Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση.

Είμαστε επίσης ενθουσιασμένοι για το ενδεχόμενο επέκτασης της συνεργασίας σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συμμετείχα πριν από μερικούς μήνες σε μια εκδήλωση όπου ανακοινώσαμε την επιστροφή της GE Wind στην ελληνική αγορά. Έχετε επίσης ελληνικές εταιρείες που είναι επιτυχημένοι παραγωγοί αιολικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ελλάδα παρουσιάζει επίσης τεράστιες δυνατότητες σε τομείς όπως η ηλιακή ενέργεια και σε όλους τους κλάδους που αφορούν την εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Συνεπώς είναι ένας τομέας με τεράστιες δυνατότητες τόσο όσον αφορά το ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη, όσο και από την άποψη της εμπορικής και επενδυτικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας.

πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ