Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Πάνω από τα 39 δολάρια το μπρεντ εν αναμονή παράτασης της συμφωνίας για περιορισμό της παραγωγής

Πάνω από τα 39 δολάρια το μπρεντ εν αναμονή παράτασης της συμφωνίας για περιορισμό της παραγωγής

Διαφήμιση

Οι προσδοκίες ότι η οικονομική ανάκαμψη θα συμβάλλει και σε αύξηση της ενεργειακής ζήτησης, σε συνδυασμό με ελπίδες για μια συμφωνία μεταξύ των πετρελαιπαραγωγών χωρών για παράταση των μειώσεων στην προσφορά δίνουν ώθηση στις τιμές του πετρελαίου, με ενδοσυνεδριακή άνοδο πάνω από 2%.

Η τιμή του μπρεντ κατάφερε να ενισχυθεί πάνω από τα 39 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό ξεπέρασε τα 36 δολάρια το βαρέλι. Οι πετρελαϊκές τιμές έχουν διπλασιασθεί στη διάρκεια των τελευταίων έξι εβδομάδων, χάρη στις μειώσεις στην προσφορά από τη συμμαχία OΠΕΚ+. Aπό τις αρχές του έτους όμως, υποχωρούν σχεδόν 40%.

Οι χώρες-μέλη της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ εξετάζουν το ενδεχόμενο να παρατείνουν τη συμφωνία για μειώσεις της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως -ποσότητα που ισοδυναμεί με περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς- και τον Ιούλιο ή Αύγουστο. «Το πιο πιθανό είναι ο ΟΠΕΚ+ να παρατείνει τις μειώσεις έως την 1η Σεπτεμβρίου», εκτιμά ο Έντουαρντ Μορς της Citi.

ΜΕ βάση τον αρχικό σχεδιασμό, οι μειώσεις είναι σε ισχύ για τον Μάιο και Ιούνιο. Οι αξιωματούχοι της πετρελαϊκής συμμαχίας έχουν προγραμματίσει συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης στις 4 Ιουνίου.

(Ναυτεμπορική)