Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Περιορίζει τα κέρδη το πετρέλαιο

Περιορίζει τα κέρδη το πετρέλαιο

Διαφήμιση

Περιορίστηκαν οι ανοδικές πιέσεις που είχαν ασκηθεί στις αγορές πετρελαίου, με τις τιμές να εκτινάσσονται σε υψηλά μηνών, μετά από τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ, που προκάλεσε ανησυχίες για μια αλυσιδωτή σύγκρουση και για πλήγμα στα αποθέματα αργού.

Οι τιμές έχουν περιορίσει πολύ την άνοδό τους μετά από το αρχικό άλμα, καθώς αναλυτές επισημαίνουν ότι οι εντάσεις στην αγορά θα μπορούσαν να αποκλιμακωθούν, όσο οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις παραμένουν ανεπηρέαστες από τις επιθέσεις.

Περαιτέρω, tweets του Αμερικανού προέδρου Trump και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, φαίνεται να σηματοδοτούν μια περίοδο ηρεμίας –για την ώρα.

Το brent ενισχύεται 97 σεντς ή 1,4% στα 69,24 δολάρια αφού προηγουμένως είχε σημειώσει άνοδο στα 71,75 δολάρια, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο το 2019.

Το West Texas Intermediate σημειώνει άνοδο 0,85%, στα 63,24 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε διαμορφωθεί στα 65,85 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Οι επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ, ήρθαν λίγες ώρες μετά από την κηδεία του Soleimani.

Οι αναλυτές σχολιάζουν πως οι αγορές πετρελαίου παραμένουν εστιασμένες για την ώρα στην ακριβή φύση των στόχων της επίθεσης.

“Η πραγματικότητα παραμένει ότι δεν υπήρξαν αναφορές για προβλήματα στον εφοδιασμό πετρελαίου και αυτές οι επιθέσεις στόχο είχαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ιράκ”, τόνισε ο Victor Shum, αντιπρόεδρος της IHS Markit στη Σιγκαπούρη.

“Επομένως δεν υπήρξε άμεσος αντίκτυπος στις πετρελαϊκές προμήθειες αλλά ασφαλώς τα ρίσκα έχουν αυξηθεί και η πετρελαϊκή αγορά τηρεί στάση αναμονής για να διαπιστώσει εάν αυτό θα κλιμακωθεί περαιτέρω και εάν θα υπάρξουν τυχόν παράπλευρες ζημιές επηρεάζοντας τις πετρελαϊκές προμήθειες”, τόνισε ο Shum, προσθέτοντας ότι ο κόσμος είναι καλά εφοδιασμένος με πετρέλαιο για την ώρα.

Εξάλλου, και ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε πως οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα ανταποκριθούν εάν παρουσιαστεί κάποια έλλειψη, αλλά πρόσθεσε πως δεν περιμένει κάποιο πρόβλημα στην προσφορά και δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο.

Επισημαίνει μάλιστα ότι ο OPEC δεν συζητά για την ώρα το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης, και δεν προβλέπει σημαντικές διαταραχές.

ENERGYPRESS.GR