Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
ΠΟΠΕΚ: Πρόταση για συντονιστικό όργανο της αγοράς πετρελαιοειδών – Μπαράζ συναντήσεων με τα συναρμόδια υπουργεία

ΠΟΠΕΚ: Πρόταση για συντονιστικό όργανο της αγοράς πετρελαιοειδών – Μπαράζ συναντήσεων με τα συναρμόδια υπουργεία

Διαφήμιση

Κωνσταντίνος Φιλίππου
27 11 2019 
Τη διάχυση και την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων για την εποπτεία της αγοράς πετρελαιοειδών μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων βλέπουν ως κύριο λόγο της έκρηξης της παραβατικότητας, οι βενζινοπώλες.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη σε μία προσπάθεια να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της προβληματικής κατάστασης.

Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, το προεδρείο της ΠΟΠΕΚ συναντήθηκε με στελέχη της γενικής γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ τις προηγούμενες μέρες είδαν τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Η Ομοσπονδία των πρατηριούχων έχει προτείνει και στα δύο υπουργεία, όπως αναφέρουν στελέχη της, τη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου των υπουργείων και αρμόδιων δημόσιων φορέων που είναι επιφορτισμένα με την έκδοση κανονιστικών διατάξεων και αποφάσεων για την αγορά πετρελαιοειδών. Ζητούν μάλιστα το συγκεκριμένο όργανο να είναι ολιγομελές, ευέλικτο και με αποφασιστικές αρμοδιότητες όπως για παράδειγμα στην τήρηση χρονοδιαγραμμάτων για τις κανονιστικές και υπουργικές αποφάσεις που έχουν σαν στόχο την καλύτερη οργάνωση και διαφάνεια της αγοράς.

Εξάλλου, στα άλλα αιτήματα του κλάδου είναι η ενεργοποίηση νομοθετικής διάταξης, η οποία έχει ψηφιστεί περισσότερο από 10 χρόνια, και αφορά στη δημιουργία Ανεξάρτητου Φορέα Τήρησης Αποθεμάτων Ασφαλείας. Οι πρατηριούχοι ζητούν την έκδοση του συγκεκριμένου προεδρικού διατάγματος υποστηρίζοντας πως με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει η δυνατότητα για κοινοπραξίες ή ενώσεις τους εισαγωγών και τήρησης αποθεμάτων χωρίς εμπόδια από τα διυλιστήρια.

Ένα επίσης από τα αιτήματα που θέτουν οι πρατηριούχοι είναι κι αυτός της απουσίας μητρώου δεξαμενών αποθήκευσης καυσίμων. Το αποτέλεσμα είναι κανείς να μη γνωρίζει πόσες είναι αυτές και αν εκείνοι που τις διαθέτουν είναι νόμιμοι.

Η ΠΟΠΕΚ ζήτησε επίσης και την εντονότερη και πιο αποτελεσματική δραστηριοποίηση των ΚΕΔΑΚ που εποπτεύονται από το υπουργείο ΠΕΝ.

energypress.gr